Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μία 31χρονη δημοσιογράφο που εργάζεται για την μεγαλύτερη καθημερινή οικονομική εφημερίδα της Ολλανδίας, την Het Financieele Dagblad, απέλασε σήμερα η Τουρκία, επικαλούμενη αδιευκρίνιστους «λόγους ανησυχίας που αφορούν την ασφάλεια», όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα.

Η Ανς Μπέρσμα είχε επισκεφθεί χθες ένα γραφείο μετανάστευσης για να παρατείνει τη διάρκεια της βίζας της. «Και ξαφνικά βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο επιστρέφοντας για την Ολλανδία. Κηρύχθηκα ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’ στην Τουρκία”, έγραψε το πρωί η ίδια στο Twitter.

Ο διευθυντής της, Γιαν Μπόνγιερ, χαρακτήρισε την απέλασή της «κατάφωρη παραβίαση της ελευθεροτυπίας». «Η Ανς έκανε τη δουλειά της με σύνεση και υπευθυνότητα… είναι εξαιρετικά θλιβερό οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ειρηνικά”» τόνισε.

Σύμφωνα με το Reuters, σε πρόσφατα άρθρα της η Μπέρσμα έγραψε για τον πληθωρισμό, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αλλά για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι αναφέροντας ότι ο Ερντογάν τη χρησιμοποίησε για να ενισχύσει τη διεθνή του θέση.

Όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση ένας Τούρκος αξιωματούχος απάντησε «ότι η απέλασή της δεν συνδέεται με τις δημοσιογραφικές της δραστηριότητες καλύπτοντας θέματα από την Τουρκία».

Αργότερα όμως ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας ισχυρίστηκε πως τουρκικές αρχές έλαβαν πρόσφατα πληροφορίες από την ολλανδική αστυνομία πως η συγκεκριμένη δημοσιογράφος έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Μέτωπο αλ-Νόσρα, η οποία έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

Ο Φαχρετίν Αλτούν πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν εξέτασε την αξιοπιστία της πληροφορίας των ολλανδικών αρχών αλλά έλαβε το προληπτικό μέτρο της απέλασης της Μπέρσμα.

Η τοπική εφημερίδα της Ολλανδίας Het Parool επικαλούμενη μια εκπρόσωπο της εισαγγελίας, έγραψε ότι η απέλαση της δημοσιογράφου δεν έγινε έπειτα από αίτημα της ολλανδικής εισαγγελίας.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών και αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών αναθέτουν τα ερωτήματα στους εισαγγελείς, που δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα για σχόλιο του Reuters.

Η Τουρκία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε φυλακίσεις δημοσιογράφων, βρίσκεται στην 157η θέση από τις 180 χώρες στην λίστα της παγκόσμιας ελευθεροτυπίας για το 2018 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.