Σε κατάσταση «ανθρωπιστικής κρίσης» κήρυξε την Τιχουάνα ο δήμαρχος της μεξικανικής πόλης, εξαιτίας των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται εκεί, ως αποτέλεσμα της πορείας του καραβανιού που ξεκίνησε από χώρες της Κεντρικής Αμερικής με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χουάν Μανουέλ Γκαστελούμ, η πόλη του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις δαπάνες της φιλοξενίας των περίπου 5.000 μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει σε αθλητική εγκατάσταση. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει τους οικονομικούς πόρους της πόλης για να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.
Παράλληλα, ο δήμος της Τιχουάνα ζήτησε τη συνδρομή των Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και η επερχόμενη μεξικανική κυβέρνηση κατέληξαν σε μια συμφωνία που στοχεύει να υποχρεώσει τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν στο Μεξικό κατά τη διάρκεια της περιόδου που το αίτημά τους θα εξετάζεται στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το καραβάνι ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου από την Ονδούρα και -κατά κανόνα- οι κάτοικοι από τις πόλεις που πέρασε, αποδείχθηκαν φιλόξενοι απέναντι στους μετανάστες, προσφέροντάς τους τροφή και ένα μέρος για να μείνουν.
