Ένας συλλογικός τόμος, έργο αφιέρωμα στον Δημήτρη Μπάτση, σύντροφο του Νίκου Μπελογιάννη, αλλά και συγγραφέα του βιβλίου «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα», παρουσιάζεται αυτή την Παρασκευή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περιλαμβάνει 30 δοκίμια και ένα θεωρητικό παράρτημα που έχουν συντάξει 18 συγγραφείς.
Ο Δημήτρης Μπάτσης δεν ήταν μόνο ο σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, που εκτελέστηκαν μαζί, το 1952, μαζί με τους Ηλία Αργυριάδη και Νίκο Καλούμενο.
Το βιβλίο του «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα», είναι έργο βαθιάς και μακράς πνοής, μοναδικό και εξαιρετικά δύσκολο στη μελέτη του, ακριβώς επειδή προαπαιτεί πολύπλευρη γνώση.
Γνώση της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Οικονομικής, του Ιστορικού-Διαλεκτικού Υλισμού, και των Πολυτεχνικών Επιστημών.Πρόκειται για συνεκτικό Πρόγραμμα εμβάθυνσης, ανάπτυξης, εξειδίκευσης και εμπνευσμένης εφαρμογής της μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας, Οικονομικής Πολιτικής και Τεχνολογικής Οικονομικής στην περίπτωση της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Αυτό το Πρόγραμμα δεν εκκινεί από αφηρημένες προθέσεις ή ιδέες, ακόμα και από εκείνες περί σοσιαλισμού ή κομμουνισμού, αλλά από τις συγκεκριμένες αντιθέσεις της υλικής αναπαραγωγής του συγκεκριμένου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, δηλαδή της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί αυτή την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ολυμπία Σελέκου, Διευθύντρια Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Ερευνών και Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών «Δημήτρης Μπάτσης», ενώ ομιλητές θα είναι η Ισμήνη Κριάρη, πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, ο Δημήτρης Καλτσώνης, αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και ο Θεόδωρος Μαριόλης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών «Δημήτρης Μπάτσης».
