«Είναι απίστευτος μύθος ότι η πολιτική ηγεσία εμποδίζει τη δράση της αστυνομίας και τεράστιος μύθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει τη βία», υπογράμμισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπενθυμίζοντας στην κ. Χριστοφιλοπούλου τι απέδιδε η Δεξιά στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν ήθελε να βλάψει το ΠΑΣΟΚ
Απάντηση στις συνεχείς επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «ανοχής στη βία και την ανομία» έδωσε χθες από τη Βουλή η υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η Ολγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη με όσους θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους με τη βία, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ειδικά για τα πανεπιστήμια δεν σκοπεύει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας.
«Αρνούμαι να δεχτώ μια εικόνα δραματοποιημένη, ότι περίπου όπου να ’ναι καταστρέφεται η χώρα και τα πανεπιστήμια», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της Εύης Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ) και της Ολγας Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.).
Η υπουργός υποστήριξε ότι ούτε ο νόμος Διαμαντοπούλου το 2011, που προέβλεπε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, έλυσε τα προβλήματα, καθώς και την περίοδο 2012-14 σχηματίστηκαν πολλές δικογραφίες σε πανεπιστήμια και στο Πολυτεχνείο. Υπενθύμισε ότι από το 2017 είναι αυτεπάγγελτη η παρέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση κακουργήματος και για πλημμέλημα απαιτείται η άδεια του πρυτανικού συμβουλίου. «Δεν σημαίνει ότι δεν διώκεται το πλημμέλημα. Το υπάρχον πλαίσιο το θεωρούμε σωστό και διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», είπε η κ. Γεροβασίλη.
Από την πλευρά της η κ. Χριστοφιλοπούλου παραδέχτηκε ότι ένας νόμος από μόνος του δεν λύνει το πρόβλημα, ωστόσο έκανε λόγο για «τρομακτική έξαρση βίας και ανομίας» στα πανεπιστήμια και για περιπτώσεις επιθέσεων, π.χ. στο Α.Τ. Ομόνοιας. «Δεν είναι συμβάντα, είναι οργανωμένο έγκλημα. Θα συνεχίσετε να υποθάλπετε αυτές τις καταστάσεις;» αναρωτήθηκε. Απαντώντας η υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι γύρω από το ΑΠΘ την περίοδο Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ (2012-2014) σημειώθηκαν 141 συλλήψεις, ενώ την περίοδο 2015-2018 έφτασαν τις 605· αλλά και στην ΑΣΟΕΕ αυξήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι συλλήψεις κατά 21%.
«Είναι απίστευτος μύθος ότι η πολιτική ηγεσία εμποδίζει τη δράση της αστυνομίας και τεράστιος μύθος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει τη βία», υπογράμμισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπενθυμίζοντας στην κ. Χριστοφιλοπούλου τι απέδιδε η Δεξιά στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν ήθελε να βλάψει το ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα η Ολγα Κεφαλογιάννη είχε καλέσει την κυβέρνηση «να μην εξωραΐζει ιδεοληπτικά την πραγματικότητα, γιατί η ασφάλεια δεν είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική, είναι προϋπόθεση της ελευθερίας». Η κ. Γεροβασίλη παραδέχτηκε ότι βάσει των στοιχείων υπάρχουν μεν προβλήματα, απέρριψε ωστόσο τον ισχυρισμό ότι εμφανίζεται έξαρση.
