Στην ανάγκη να τεθούν ως υψηλή προτεραιότητα οι νησιωτικές πολιτικές στη νέα προγραμματική περίοδο, αλλά και στην εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης που θα μοχλεύει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, επιδοτήσεις, χαμηλό δανεισμό και ιδιωτικές επενδύσεις για την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων για τη διασύνδεση των νησιών, όσο και απαραίτητων λιμενικών υποδομών, συμφώνησαν η επίτροπος Συνοχής και Περιφερειακής Πολιτικής Corina Cretu και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της εξειδίκευσης των μέτρων της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Ν. Σαντορινιός κατά τη διάρκειά της παρουσίασε τις ενεργές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση ουσιαστικής στήριξης των νησιών, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, προκαλεί το ενδιαφέρον κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και το πρόγραμμα «Φιλόδημος».
Τόνισε επίσης την ανάγκη για διακριτές νησιωτικές πολιτικές που θα αποτυπώνονται στους κανονισμούς και θα δίνουν έμφαση τόσο στις υποδομές ακτοπλοΐας και ενδονησιωτικών μεταφορών, όσο και στη στήριξη καινοτόμων εφαρμογών που θα δίνουν τη δυνατότητα στα πλοία να είναι φιλικά προς το περιβάλλον, υπακούοντας στο τρίπτυχο χαμηλό κόστος-ποιότητα υπηρεσιών-σταθερότητα δρομολογίων.
