Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται το δόγμα Μπολσονάρο στη Βραζιλία με το νέο πρόεδρο να βάζει στο στόχαστρο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς, μετά το διάταγμα που υπέγραψε για τη γη των αυτοχθόνων της χώρας.
Το προσωρινό εκτελεστικό διάταγμα, η ισχύς του οποίου είναι τρίμηνη και θα παύσει να ισχύσει σε περίπτωση που δεν το επικυρώσει το Κογκρέσο της Βραζιλίας, ορίζει ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης έχει, πλέον, τη δυνατότητα να «επιβλέπει, να συντονίζει, να παρακολουθεί και να συνοδεύει τις δραστηριότητες και τις ενέργειες των διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην επικράτεια» της Βραζιλίας.
Στην ουσία ο Κάλος Αλμπέρτο Ντος Σάντος Κρους θα επιχειρήσει να περιορίσει τη δράση των συγκεκριμένων οργανισμών και φορέων στη χώρα.
Δικαιολογώντας την απόφασή του αυτή ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι ΜΚΟ «εκμεταλλεύονται και χειραγωγούν τον ιθαγενή πληθυσμό της χώρας».
Η δεύτερη αυτή κίνηση του ακροδεξιού νέου προέδρου της χώρας έρχεται μετά το διάταγμα που υπέγραψε χθες και με το οποίο αναθέτει στο υπουργείο Γεωργίας την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά γαίες που διεκδικούν φυλές ιθαγενών. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε τεράστια νίκη για τον αγροτοβιομηχανικό τομέα.
