Η δεινή διπλή ιστορική ήττα την οποία υπέστη στο κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι, η υποχώρηση του προέδρου Μακρόν απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα», ο άγριος βασανισμός Βρετανού μεταπτυχιακού φοιτητή στις φυλακές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η σταθερά αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, την οποία επισημαίνει μερίδα του γερμανικού τύπου, καθώς και η απελευθέρωση από τις ελληνικές αρχές, έναντι εγγύησης, της 23χρονης Σύρας, βοηθού προσφύγων, Σάρα Μαρντίνι, συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις που συναντάμε στα πρωτοσέλιδα του σημερινού διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Η Μέι υπέστη την χειρότερη ήττα που έχει υποστεί Πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων τα τελευταία 40 χρόνια» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι βουλευτές έδωσαν στους εαυτούς τους την ισχύ να σταματήσουν μια συμφωνία για το Brexit, καθώς η πρωθυπουργός υπέστη τη δεινότερη σειρά ηττών στη Βουλή των Αντιπροσώπων την τελευταία 40ετία.
Ειδικότερα το Κοινβούλιο υπερψήφισε σε δυο ψηφοφορίες την δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών νομικών εκτιμήσεων που δόθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο για το «διαζύγιο» του Brexit. Όπως πάντως επισημαίνει η εφημερίδα, η διπλή ήττα της Μέι καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εξέλθει συντριβόμενη από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ως τις 29 Μαρτίου του ερχόμενου έτους.
Στο έτερο αποκλειστικό θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο: «Τα βασανιστήριά μου στα χέρια αυτών που με συνέλαβαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» με το κύριο άρθρο να αποκαλύπτει τα φρικτά βασανιστήρια τα οποία υπέστη ο μεταπτυχιακός φοιτητής Μάθιου Χέντζες, ο οποίος καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε τον περασμένο Μάιο, για να αφεθεί τελικώς ελεύθερος, πριν από εννέα ημέρες, έπειτα από προσωπική παρέμβαση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ. Χθες ο Χέντζες παραχώρησε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα.
Στη Γαλλία, κυρίαρχη είδηση σε όλο τον τύπο αποτελεί η νίκη των «κίτρινων γιλέκων». Έτσι η Le Monde γράφει στον τίτλο της : «Κίτρινα γιλέκα» : Ο Μακρόν και ο Φιλίπ υποχωρούν» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την αναστολή, για έξι μήνες, της αύξησης της φορολογίας σε αρκετά αγαθά, μεταξύ των οποίων τα καύσιμα και το ηλεκτρικό που αποτελούσαν και τα βασικότερα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων».
Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα σύντομα αναμένεται να διοργανωθεί μια ευρύτατη δημόσια συζήτηση για τη φορολόγηση και τα δημόσια έξοδα, στην οποία θα μετάσχουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι η κυβερνητική υποχώρηση έγινε καθώς υπήρχε κίνδυνος το κίνημα να επεκταθεί στους μαθητές και τους αγρότες.
Στη Γερμανία, στη σταθερά αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται μερίδα του Τύπου. «Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κι άλλο το καλοκαίρι», γράφει σε σχετικό δημοσίευμά της η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ επισημαίνει τους θετικούς δείκτες ανάπτυξης για έκτο συνεχές τρίμηνο στην Ελλάδα με αφορμή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία δείχνουν μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2018. Η Handelsblatt παρατηρεί ότι «μετά από χρόνια ύφεσης» η Ελλάδα επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η Κομισιόν επαίνεσε την κυβέρνηση στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα για τη δημοσιονομική της πειθαρχία, την οποία θα ήθελαν να δουν οι Βρυξέλλες, για παράδειγμα, και στην περίπτωση της Ιταλίας. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει ανάπτυξη ύψους 2% το 2018. ‘Συν’ ίδιου ύψους υπολογίζει και για τα δύο επόμενα χρόνια –υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η Handelsblatt.
Την είδηση ότι θα αφεθεί ελεύθερη από τις ελληνικές αρχές έναντι εγγύησης η 23χρονη Σύρα βοηθός προσφύγων Σάρα Μαρντίνι μεταδίδει η Tagesspiegel. Η νεαρή γυναίκα που είχε προφυλακιστεί, «μετά από 100 και πλέον ημέρες αφήνεται ελεύθερη. Κατηγορείται για διακίνηση ανθρώπων», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Η Tagesspiegel αναφέρει ότι κατεβλήθη ποσό ύψους 5.000 ευρώ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερη και υπενθυμίζει: «Η Σάρα Μαρντίνι είχε συλληφθεί στις 21 Αυγούστου στη Λέσβο και η ελληνική δικαιοσύνη κατηγορεί την 23χρονη από τη Συρία για διακίνηση ανθρώπων, προσωπικό πλουτισμό με δωρεές, ξέπλυμα χρήματος, κατασκοπεία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση».
Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η νεαρή βοηθός προσφύγων θα αφεθεί ελεύθερη «τις επόμενες μία με δύο ημέρες και θα της επιτραπεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα». Ο πρώην προπονητής της Σάρα Μαρντίνι, η οποία έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με την κολύμβηση, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ο στόχος είναι βεβαίως να φέρουμε τη Σάρα το ταχύτερο δυνατό στο Βερολίνο». Η Tagesspiegel αναφέρει ότι το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση της Σάρα Μαρντίνι κατέβαλε η σχολή στην οποία σπουδάζει η νεαρή κοπέλα, το Bard College του Βερολίνου.
Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει στον τίτλο της: «Οι ισχυρισμοί Τράμπ για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα ήδη καταρρέουν» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί Τραμπ για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, έδειξαν ήδη τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης, καθώς υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέβασαν τον πήχη των προσδοκιών τους αναφορικά με την άρση του αδιεξόδου, παραδεχόμενοι ότι πολλές παράμετροι παραμένουν ακόμη «θολές».
