Συνεχίζονται σήμερα οι βροχές και οι δυνατοί άνεμοι σε πολλές περιοχές της χώρας με τσουχτερό να είναι το κρύο λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και τα μεγαλύτερα ύψη νερού να πέφτουν στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το meteo.gr
Οι χιονιοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος της ορεινής χώρας, ενώ χιονόνερο/χιόνι θα σημειωθεί και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, όπως για παράδειγμα η Φλώρινα, η Πτολεμαΐδα, η Κοζάνη, η Καστοριά και τα Γρεβενά.
Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο νομό Λάρισας, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή Λιβάδι της Ελασσόνας, στην Καλλιπεύκη του Κάτω Ολύμπου, αλλά και στο καταφύγιο του Κισσάβου, χωρίς βέβαια να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών.
Έντονη χιονόπτωση καταγράφηκε στο νομό Τρικάλων, όπου μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προσπαθούν να κρατηθεί ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Τα χιόνια συνεχίζονται και στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκου, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα αυτοκίνητα που κινούνται σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τον νομό Ημαθίας, αλυσίδες είναι απαραίτητα για τα οχήματα που που κινούνται σε τμήματα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας- Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου, καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας / 3-5 Πηγαδιών και Νάουσας-Σελίου.
Στον νομό Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας- Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς, όπως και στο Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Καστανερής- Λιβαδίων.
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης και παγετού απαιτούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας Ηπείρου, σε ορεινά σημεία του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου στον Νομό Ιωαννίνων αλλά και στη δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα:
- στην Εγνατία Οδό, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο, δηλαδή από το Μέτσοβο έως την Παναγιά,
- στα ορεινά χωριά του πρώην δήμου Μαστοροχωρίων, στην Κόνιτσα,
- στο Μέτσοβο και το ορεινό επαρχιακό δίκτυο του ομώνυμου Δήμου.
Επίσης, έχει απαγορευθεί προσωρινά η κυκλοφορία φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, από το 108ο χιλιόμετρο έως το 121ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, από το Μέτσοβο έως την Παναγιά.
Στο μεταξύ η χιονόπτωση έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων τόσο στο Εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα Γρεβενά:
- από το 15ο έως 32ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών – Τρικάλων,
- από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Σαμαρίνας,
- από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Βασιλίτσας,
- από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Περιβολίου και προς το Σπήλαιο,
- από το 18ο έως 35ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Κρανιάς και προς Πριόνια Καλλιθέας και Μικρολίβαδο,
- από το 14ο έως 32ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Δοτσικού και προς το Μεσολουρι και από το 14ο έως 20ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Μεγάρου.
Στην Καστοριά διεξάγεται με αλυσίδες:
από το 26ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).
Στην Φλώρινα διεξάγεται με αλυσίδες
- από το 15ο έως το 52ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας),
- από το 1ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου),
- από το 1ο έως το 26ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Κοζάνης (παλιό και νέο τμήμα),
- από το 18ο έως το 36ο χλμ. της Εθνικής Οδού Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης),
- από το 5ο έως το 11ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Αετού – Νυμφαίου και στο σύνολο του Επαρχιακού και Δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Φλώρινας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Α-29 (Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής) διεξάγεται κανονικά.
Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα σε Φλώρινα και Πρέσπες
Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου και του Δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Φλώρινα και τις Πρέσπες θα παραμείνουν κλειστά εξαιτίας της χιονόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
«Δεμένα» τα πλοία ανοιχτού τύπου στην Κέρκυρα
«Δεμένα» θα μείνουν, τουλάχιστον μέχρι τις απογευματινές ώρες, τα πλοία ανοιχτού τύπου που εκτελούν δρομολόγια Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας- Παξών, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Το απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία ανοιχτού τύπου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, καθώς οι άνεμοι φτάνουν στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ. Να σημειωθεί ότι κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, αλλά θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση από το μεσημέρι. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε νότιους με ένταση έως 6 Μποφόρ.
