Η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας ήταν το κοινό σημείο των παρεμβάσεων που έγιναν στη χθεσινή ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής.
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί διακύβευμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας του τόπου», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, παραθέτοντας μέρος των πρωτοβουλιών της περιφερειακής αρχής απέναντι στο επίκαιρο κλιματικό φαινόμενο, όπως η εκπόνηση Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) – σχέδιο που είναι σε εξέλιξη και έχει στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία, όπως εξήγησε.
Παράλληλα, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Αθ. Αναγνωστόπουλος, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα 145 από τα 168 αντιπλημμυρικά έργα της περιφέρειας που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων (τα υπόλοιπα 23 χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 423 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε ώριμη φάση σε ποσοστό 54,48%, δηλαδή είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε στάδιο εκτέλεσης ή δημοπράτησης.
Προτάσεις όπως διαμόρφωση κεντρικού σχεδιασμού συστημάτων ενημέρωσης, επανακαθορισμό ρόλου περιφερειών με αρμοδιότητες και πόρους (οικονομικούς και δυναμικό), αλλά και συμμετοχή των επιστημονικών φορέων στον τομέα της πολιτικής προστασίας κατέθεσε η Ιωάννα Τσούπρα, περιφερειακή σύμβουλος εντεταλμένη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του νέου εθνικού μηχανισμού Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ο Γ. Ταφύλλης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, προανήγγειλε τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη παραδείγματα άλλων χωρών.
Πρόσθεσε ότι το απαιτούμενο νομοθετικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την πλευρά του ο Κων. Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υπογράμμισε την ανάγκη νέων υποδομών και υπηρεσιών, όπως τη δημιουργία παρατηρητηρίων και την επέκταση του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών.
