Τα εσωκομματικά μαχαίρια ακονίζονται εδώ και καιρό. Εύλογα λοιπόν αναρωτιούνται πολλοί σε τι έκταση θα βγουν και ποιους θα «αφαλοκόψουν», κόντρα στις δημόσιες εκκλήσεις για ενότητα στο ετήσιο συνέδριο των κυβερνώντων Τόρις που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ.
Λιγότερο από έξι μήνες πια προτού… πατηθεί το κουμπί για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., στις 29 Μαρτίου 2019, και παράλληλα μόλις λίγες μέρες μετά την ταπεινωτική «χυλόπιτα» που έφαγε στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο Ζάλτσμπουργκ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς το περιβόητο σχέδιο Τσέκερς –η πρόταση της κυβέρνησής της δηλαδή για το ιστορικό διαζύγιο– απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, το μείζον ζήτημα της επικείμενης αποχώρησης κυριαρχεί νομοτελειακά στους κόλπους των συνέδρων.
«Είναι αδιανόητο πως αυτή η κυβέρνηση, ή οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να εκφοβιστεί από την απειλή κάποιου είδους οικονομικού εμπάργκο για να υπογράψει μια μονόπλευρη συμφωνία ενάντια στα συμφέροντα της χώρας μας», διαμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, προειδοποιώντας πως «αν η Ε.Ε. θέλει συμφωνία, θα πρέπει να σοβαρευτεί» και να πάψει να προσπαθεί να «μας κλειδώσει από την πίσω πόρτα» στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.
«Τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή», φοβέρισε, «παρά να φύγουμε χωρίς συμφωνία»… Τρέμοντας κατά βάθος ένα τέτοιο χαοτικό σενάριο, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, σαφώς πιο ήπιος στη ρητορική του, αφού ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, διακήρυξε πως οι Τόρις «είναι και θα είναι πάντοτε το κόμμα των επιχειρήσεων», αποπειρώμενος να καθησυχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο που προετοιμάζεται για τα χειρότερα.
Ο Χάμοντ ζήτησε από τους συνέδρους να στηρίξουν το σχέδιο Τσέκερς, αποκαλώντας ειρωνικά «χώρα της φαντασίας» τις εμμονικές προτάσεις για «σκληρό» Brexit του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών και δελφίνου της Μέι, Μπόρις Τζόνσον.
Ο φανατικός ευρωσκεπτικιστής και άσπονδος εχθρός πλέον της πρωθυπουργού θα μιλήσει στο συνέδριο σήμερα, με τη Μέι να εκφωνεί την εξίσου πολυαναμενόμενη ομιλία της αύριο Τετάρτη. «Μπόρις εναντίον Μέι – τώρα είναι πόλεμος», έγραφε δηλωτικά προχθές το πρωτοσέλιδο των Sunday Times, καθώς ο Τζόνσον ηγείται άτυπα των «ανταρτών» βουλευτών των Τόρις και προκαλεί διαρκώς με τις εμπρηστικές δημόσιες παρεμβάσεις του κατά του «ανισόρροπου» σχεδίου Τσέκερς, που έγινε άλλωστε αφορμή για να παραιτηθεί από την κυβέρνηση μαζί με άλλους υπουργούς.
Οξύτατη επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εξαπολύσει στο μεσοδιάστημα –και δη την Κυριακή από το βήμα του συνεδρίου– ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, παραλληλίζοντάς την με τη Σοβιετική Ενωση! «Το μάθημα από την Ιστορία είναι ξεκάθαρο: αν μετατρέψεις το κλαμπ της Ε.Ε. σε φυλακή, η επιθυμία να βγεις έξω δεν θα μειωθεί, θα αυξηθεί και δεν θα είμαστε ο μόνος φυλακισμένος που θα θέλει να δραπετεύσει», ξεσπάθωσε ο Χαντ, καταγγέλλοντας πως οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να «τιμωρήσουν» τη Βρετανία και διακατέχονται από «αλαζονεία» στις (καρκινοβατούσες) διαπραγματεύσεις για το Brexit.
«Ολοι θα ωφελούμασταν –κι εν προκειμένω συγκεκριμένοι υπουργοί Εξωτερικών– από το άνοιγμα ενός βιβλίου Ιστορίας πότε πότε», απάντησε σκωπτικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Πέρα, όμως, από τον κλιμακούμενο «εμφύλιο» ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίους Τόρις και την ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας της Μέι, «μπαμπούλα» για το διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα συνιστούν οι Εργατικοί και δη η εκλογική δυναμική που δείχνει να ξαναφέρνει εξ αριστερών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν, στον απόηχο της πρωθυπουργικής εμφάνισής του στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό τους, παρά τις επαμφοτερίζουσες θέσεις του για το Brexit και το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος.
Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις του φιλοευρωπαίου πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιπ Λι, πως τρεις νυν υπουργοί τού εκμυστηρεύτηκαν πως θα στήριζαν μια δεύτερη προσφυγή στη λαϊκή ψήφο, την ώρα που η Μέι απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο, ενώ μερίδα της κοινής γνώμης δηλώνει πως το επιζητεί.
