Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μεξικανός λογοτέχνης Φερνάντο δελ Πάσο, πολυγραφότατος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, ποιημάτων και άλλων έργων, διπλωμάτης, αμφισβητίας, γνωστός για το ιδιαίτερο χιούμορ του και την εκκεντρικότητά του.
O συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ειδήσεις από την Αυτοκρατορία» («Noticias del Imperio», 1986) αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για χρόνια και πέθανε σε νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Θερβάντες (2015), το σημαντικότερο στον ισπανόφωνο λογοτεχνικό κόσμο.
Στην τελετή απονομής του βραβείου ο Πάσο είχε επικρίνει το μεξικανικό κράτος λέγοντας: «Οι κλοπές, οι εκβιασμοί, οι απαγωγές, οι εξαφανίσεις, οι καταχρήσεις εξουσίας, η διαφθορά, η ατιμωρησία και ο κυνισμός συνεχίζονται», είχε δηλώσει τότε ο λογοτέχνης.
Είχε ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία: εργάστηκε για το BBC στο Λονδίνο και ύστερα στο Radio France Internationale.
Ο θάνατός του είναι «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη μεξικανική λογοτεχνία. Μέχρι σήμερα ήταν ο καλύτερος εν ζωή συγγραφέας στη χώρα», ανήρτησε στο twittet ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
