Λύση στο διαχρονικό πρόβλημα με τα ράντζα που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο – 90 το 2015, 100 σήμερα – σε κάθε εφημερία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν», που έχει επανειλημμένως αναδείξει η «Εφ.Συν.» δεν έχει δοθεί.
Το Αττικόν, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, είναι στο ράντζο χρόνια τώρα. Από το 2010 που μπήκε στη γενική εφημερία. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού – νοσηλευτικού, βοηθητικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού – σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση για τα οποία δεν έχει κάνει το παραμικρό η πολιτεία το υποβαθμίζουν χρόνο με το χρόνο.
Το Αττικό πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο δουλεύει στο κόκκινο με πληρότητα που ξεπερνά το 130% σε μόνιμη βάση. Κάθε τέσσερις μέρες που εφημερεύει περνούν την πύλη του 1.000 – 1.200 περιστατικά. Από αυτά 180 – 200 είναι εισαγωγές. «Δεν προλαβαίνουμε να αδειάσουμε τα ράντζα από τους διαδρόμους και ξαναεφημερεύει το νοσοκομείο», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν» ο Γιάννης Πλαγιαννάκος, τραυματιοφορέας, εκπρόσωπος των εργαζομένων και προσθέτει: «Τα ράντζα είναι πάντα εδώ». Τα ίδια μας έλεγε και το 2015, «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει», σημειώνει.
Στο νοσοκομείο φτάνουν ασθενείς από τη δυτική Αττική, τον Πειραιά, την περιφέρεια, τα νησιά, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Και ο κόσμος το προτιμά, το εμπιστεύεται με την υγεία του γιατί είναι πανεπιστημιακό. Η εικόνα με τα ράντσα εν έτει 2018 είναι συγκλονιστική ακόμα και σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με άψογη ξενοδοχειακή υποδομή.
Ασθενείς που περιμένουν πάνω από οκτώ ώρες για να εξυπηρετηθούν, κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού 40%, μόνο τέσσερις τραυματιοφορείς στη βάρδια για να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς – έκτακτα περιστατικά, νοσηλευόμενου, καταδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
«Δυστυχώς κάθε ημέρα που έρχεται η κατάσταση γίνεται χειρότερη στα Δημόσια Νοσοκομεία. Τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν επιλύονται με τις επικοινωνιακές ψεύτικες εξαγγελίες της κυβέρνησης», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Η οικονομική κρίση και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στοιβάζουν τους πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία».
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναδεικνύει εκτός των ράντσων, το πρόβλημα με τον στεφανιογράφο και τον μαγνητικό τομογράφο που έχουν χαλάσει – ο τελευταίος μάλιστα, είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία τρία χρόνια (!), το κλειστό αιμοδυναμικό εργαστήριο, ενώ δεν υπάρχουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και αναβάλλονται χημειοθεραπείες.
«Η αναβολή των χημειοθεραπειών δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της νόσου», ενώ «είναι μεγάλη η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών που αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται πολλές φορές στο νοσοκομείο για να κάνουν τη θεραπεία τους», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Όσον αφορά στα χαλασμένα μηχανήματα «αναγκάζουν τους ασθενείς να πηγαίνουν είτε σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα είτε σε άλλα νοσοκομεία για να κάνουν την εξέταση», σημειώνει. Την ίδια ώρα, αναφέρει ο στεφανιογράφος «είναι χαλασμένος εδώ και δέκα ημέρες με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το αιμοδυναμικό εργαστήριο», με αποτέλεσμα «τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο».
