Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων κατέθεσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση επισυνάπτονται έξι πρόσφατα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τέσσερα σε εβδομαδιαία εφημερίδα, με τον κ. Κοτζιά να αξιολογεί τα όσα αναφέρονται περί δήθεν σχέσεων με Σόρος (ο οποίος υποτίθεται ότι του έδωσε 50 εκατομμύρια) και την υπόθεση με τις βίζες ως συνέχεια της εκστρατείας απειλών κατά του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του, λόγω του ρόλου του στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε ανοικτούς εκβιασμούς και απειλές που έλαβε με γράμματα, τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά μηνύματα και αποστολή σφαιρών. Στη μήνυσή του αναφέρει ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, να τον εκβιάσουν ώστε να μην υλοποιήσει την πολιτική που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και, το λιγότερο, να τον αναγκάσουν να σωπάσει. Φέρεται, δε, να καταλήγει ως εξής: «Είμαι πεπεισμένος πατριώτης και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα προηγείται κάθε άλλου καθήκοντος».
Ο τέως υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι με δική του πρωτοβουλία αποκαλύφθηκαν δεκάδες παράνομες συμπράξεις του υπουργείου Εξωτερικών με ΜΚΟ, αναζήτησε και βρήκε 40 εκατομμύρια παράνομα χρησιμοποιηθέντα, εκ των οποίων εντοπίστηκαν και επεστράφησαν στο ελληνικό δημόσιο τα 14 εκατομμύρια. Επιπλέον, εντοπίστηκαν και στάλθηκαν στη Δικαιοσύνη και στο πειθαρχικό του ΥΠΕΞ, πολλές υποθέσεις παράνομης παροχής βίζας, ενώ Ελληνες διπλωμάτες που παραβίασαν τον όρκο τους καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις. Τέλος, αναφέρει ότι επί υπουργίας του, και σε αντίθεση με το παρελθόν, «ουδείς δημοσιογράφος ελληνικού ΜΜΕ έλαβε έστω και ένα σεντ από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου».
Προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν όσα περιγράφει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στη μηνυτήρια αναφορά του διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Στη δικογραφία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα συσχετιστεί και το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος κατήγγειλε χρηματισμούς υπουργών από τον Τζορτζ Σόρος, την οποία προσκόμισε στη Δικαιοσύνη η Ν.Δ., μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης.
