ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Έλενα Βαρίνου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ελάχιστα διαφωτιστική για την εκτόνωση της «εμπόλεμης» κατάστασης στο εσωτερικό της ΕΡΤ ήταν η σχετική συζήτηση που έγινε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αφορμή την παρουσίαση της οικονομικής έκθεσης της δημόσιας τηλεόρασης για το 2017.

Και αυτό διότι οι καταγγελίες του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ραδιομεγάρου, Βασίλη Κωστόπουλου, για «υπονόμευση εκ των έσω» και «ανηλεή πόλεμο» ακόμη και σε επίπεδο Δ.Σ., προκάλεσαν μόνο νέες αντιδράσεις στις πλευρές της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να παρακολουθεί τις εσωτερικές έριδες τηρώντας τις αποστάσεις της.

Ανταποδίδοντας τα πυρά των υψηλόβαθμων, νυν και πρώην, στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης, που μιλούν για αδιαφάνεια, κομματικές παρεμβάσεις και απόλυτα συγκεντρωτική διοίκηση, ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε συνολικά στην πολεμική που, όπως υποστήριξε, δέχεται από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του.

Καταφέρθηκε, όπως αναμενόταν, εναντίον του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος της ΕΡΤ, Σπ. Κρίμπαλη, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες «έωλες», αλλά και κατά του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Θαλασσινού, σχετικά με τα κριτήρια στελέχωσης των διευθυντικών θέσεων. «Ολοι οι διευθυντές διατηρήθηκαν όχι γιατί είχαν μπάρμπα στην Κορώνη, όπως έλεγε ο Θαλασσινός, αλλά γιατί πληρούσαν τα προσόντα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον «ανηλεή πόλεμο» που δέχεται η διοίκηση του Ραδιομεγάρου, κατηγόρησε τους επικριτές του πως προσφέρουν βούτυρο στο ψωμί της Νέας Δημοκρατίας με τις δημόσιες καταγγελίες τους.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν αισθάνεται ικανοποιημένος από την πορεία της διότι όπως είπε «έχει όλα τα προσόντα να πάει εκεί που θέλει…», πρόσθεσε ωστόσο ότι αισθάνεται μερική ικανοποίηση «για όσα έχουν γίνει, παρά τα όσα τραβάμε…»

Σκληρή απάντηση Ν.Δ.

Η τοποθέτηση του Β. Κωστόπουλου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. να ξιφουλκούν εναντίον της κυβέρνησης και της διοίκησης που διόρισε στην ΕΡΤ. Ο Γ. Τραγάκης χαρακτήρισε απαξιωτικά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο «μόνο dealer αθλητικών προγραμμάτων και κακό μάλιστα», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν καθόλου διαφημίσεις στα σχετικά γεγονότα που μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Κ. Τζαβάρας απασφάλισε μιλώντας έως και για «ένοπλη (σ.σ. διευκρινίζοντας πως μιλά μεταφορικά) και μαχόμενη μαφία», ενώ ο Χαρ. Αθανασίου προκάλεσε τον Β. Κωστόπουλο να απαντήσει στις καταγγελίες ότι «η ΕΡΤ έχει γίνει παραμάγαζο του Καλφαγιάννη που λύνει και δένει».

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος από την πλευρά της ΔΗΣΥ μίλησε για «ενδοκυβερνητικό δράμα που εξελίσσεται σε κολοσσιαίο ζήτημα» και για «κομματικό μαγαζί της δεκαετίας του ‘70». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην «καρατόμηση» των επικεφαλής του Γ’ Προγράμματος και του «Κosmos». Ο Σπ. Λυκούδης, τέλος, από το Ποτάμι, σχολίασε την «ομολογία μικρών και μεγάλων πολέμων και διαρκών υπονομεύσεων που παρεμποδίζουν την παραγωγή έργου».

Αποστάσεις Παππά

Η κυβερνητική πλευρά απείχε των πυρών της «εμπόλεμης ζώνης», με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά να αποχωρεί νωρίς από τη συνεδρίαση και τον αναπληρωτή του, Λευτέρη Κρέτσο, να διαβεβαιώνει πως «οι στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΡΤ δείχνουν ότι πατά γερά στο μέλλον».

Ενδιαφέρον προκάλεσαν τα ζητήματα που έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης διερωτήθηκε «αν το κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τους διακριτούς ρόλους επιτρέπει τη σωστή λειτουργία της ΕΡΤ», ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να επεξεργαστεί ένα δεύτερο μοντέλο διοίκησης, πιο τεχνοκρατικό, ώστε, όπως είπε, «μέσα από αυτό να δοκιμαστούν πιθανότητες λειτουργίας για να μην αντιμετωπίζουμε σήμερα αυτό που λέγεται κρίση στην ΕΡΤ».