Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με μια συνέντευξη-ποταμό στην Washington Post ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ξεδίπλωσε τα σχεδία του και τις φιλοδοξίες του για το μεταναστευτικό, τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Χαρακτήρισε «ψεύτικες ειδήσεις» τις αναφορές σχετικά με ότι το κόμμα του έχει δεχτεί χρηματοδότηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ποτέ δεν πήραμε ένα ευρώ, ένα ρούβλι, ένα δολάριο. Αντίθετα έχουμε υπογράψει μια πολιτική συμφωνία με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», που προβλέπει συνεργασία της δικής μας νεολαίας με τη δική τους» είπε.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας θα πρέπει να καταργηθούν γιατί δεν αποδίδουν και γιατί αποτελούν ζημιές στις εξαγωγές της Ιταλίας. Υπάρχει κι άλλος ένας λόγος, όπως υποστήριξε, «η προσάρτηση της Κριμαίας έγινε μετά από δημοψήφισμα. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι αυτό επηρεάστηκε από την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων».

«Να επέμβουμε με σχέδιο Μάρσαλ στην Αφρική»

Αναφέρθηκε εκτενώς στο «αγαπημένο» του θέμα της μετανάστευσης, που παραμένει στο κέντρο των πολιτικών του προτεραιοτήτων. «Είμαστε συντονισμένοι με τον πρωθυπουργό Κόντε, απλά χρησιμοποιούμε διαφορετική γλώσσα» είπε διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πεντάστερους δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. «Όσο τα Πέντε Αστέρια σέβονται στη συμφωνία όλα βαίνουν καλώς. Εγώ δεν κάνω τη δουλειά μου ως υπουργός κοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις.

Ο απώτερος στόχος δεν είναι διανείμουμε μετανάστες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να τους εμποδίσουμε να φτάσουν στην Ευρώπη. Πρέπει να επέμβουμε στην Αφρική με ένα σχέδιο Μάρσαλ για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες προέλευσης.

»Είναι αλήθεια ότι επενδύουμε στην Αφρική, αλλά αν δίνουμε 3 δισ. στην Τουρκία για τη μετανάστευση και μόνο 500 εκατομμύρια στις αφρικανικές χώρες, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να αυξήσουμε τα κονδύλια προς την Αφρική» συμπλήρωσε ο νέος Ιταλός υπουργός.

«Εκτιμώ τη μεταναστευτική πολιτική Τραμπ»

Ακόμη, ο Σαλβίνι σημείωσε ότι εκτιμά τις πολιτικές μετανάστευσης του Ντόναλντ Τραμπ, διότι θέλει να κάνει αυτό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους, όπως έκανε όταν αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, απόφαση με την οποία εγώ συμφωνώ. 

Για τις ευρωεκλογές που έρχονται ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα είναι ουσιαστικής σημασίας. «Θέλω να φέρω κοντά τα λαϊκίστικα κόμματα, που θα αποτελέσουν την πλειοψηφία στην ευρωβουλή. Είναι κοπλιμέντο για μένα να είμαι λαϊκιστής, γιατί φέρνουμε ένα όραμα μιας διαφορετικής Ευρώπης, όπου κάθε χώρα θα είναι έτοιμη να αποφασίσει τη δική της οικονομική πολιτική. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ευρώ είναι ένα λανθασμένο πείραμα, που θα πρέπει να το βελτιώσουμε». 

Από τις δηλώσεις του ωστόσο είναι σαφές ότι έχει αλλάξει γνώμη για το θέμα της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θέλουμε να δουλέψουμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη από τα μέσα κι όχι να βγούμε από αυτή. Θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική της πολιτική, την πολιτική για τη φορολογία και την αγροτική ανάπτυξη».

Μήνυσε συγγραφέα για την κριτική του

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο Σαλβίνι έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον συγγραφέα και ακτιβιστή εναντίον της μαφίας, Ρομπέρτο Σαβιάνο, τον σφοδρότερο επικριτή του αυτή την περίοδο.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται, ιδίως αφού ο αντιπρόεδρος απείλησε να βάλει τέλος στην αστυνομική προστασία του συγγραφέα, που του προσφέρεται αφότου είχαν γίνει απειλές κατά της ζωής του από μια οικογένεια της Καμόρας, της ναπολιτάνικης μαφίας, έπειτα από την κυκλοφορία του βιβλίου του Γόμορρα το 2006.

«Δέχομαι όλες τις κριτικές, αλλά δεν επιτρέπω σε κανέναν να λέει ότι βοήθησα τη μαφία, αυτά τα σκατά που πολέμησα με όλες μου τις δυνάμεις, ή ότι χαίρομαι για τον θάνατο ενός παιδιού. Αρκετά», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

Μάλιστα, ο Λούκα Μορίζι, που χειρίζεται την διαδικτυακή παρουσία του Σαλβίνι σχολίασε το εξής: «Ρομπερτίνο, τέλειωσε η καλοπέραση».

«Δεν θα με σταματήσει ο υπουργός υποκόσμου»

Ο Σαβιάνο απάντησε ότι «ο υπουργός Υποκόσμου αποφάσισε να μου κάνει μήνυση (…). Δεν θα με σταματήσει αυτό μπροστά σε μια κυβέρνηση που φοβάται τις κριτικές φωνές. Στο δικαστήριο, ο Σαλβίνι θα κληθεί να πει την αλήθεια, θα είναι μια καινούργια εμπειρία γι’ αυτόν».

Την ώρα που η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση λαϊκιστών και ακροδεξιών που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο είναι βυθισμένη στη σιωπή, το Δημοκρατικό Κόμμα σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, η κλασική δεξιά είχε συμμαχήσει με τον Σαλβίνι, η αριστερά έχει μπει σε φάση ενδοσκόπησης μετά τη βαριά εκλογική ήττα που υπέστη, ο Σαβιάνο έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς, σε έναν από τους βασικούς επικριτές του νέου υπουργού Εσωτερικών.

Στα μέσα ενημέρωσης και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο συγγραφέας εξεγείρεται εναντίον της εξαιρετικά σκληρής πολιτικής του Σαλβίνι όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων, καταγγέλλει ότι η Λέγκα δεν δείχνει καμιά διάθεση να αποπληρώσει δικαστικές οφειλές της, ή να απορρίψει ορισμένες πολύ αμφισβητήσιμες εκδηλώσεις υποστήριξης προς αυτήν στη νότια Ιταλία.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του Σαβιάνο την Τρίτη, μετά τον εντοπισμό μιας γυναίκας κι ενός παιδιού νεκρών στη θάλασσα. «Πόση ικανοποίηση σου δίνει να βλέπεις να πεθαίνουν αθώα παιδιά στη θάλασσα; Ματέο Σαλβίνι, υπουργέ Υποκόσμου, το μίσος που έσπειρες θα σε ανατρέψει», έγραψε.