Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι εθελοντές της ομάδας έχουν δραστηριοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες προκειμένου τα φυτά να είναι έτοιμα για δημόσια διανομή τον Οκτώβριο. Θα μοιραστούν στους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής γλαστράκια με χαρουπιές και σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες για να φτιάξουν από την αρχή τους κήπους τους.

«Αυτό που θα αρχίσουμε να κάνουμε σε σχέση με τους πυρόπληκτους είναι να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν από την αρχή τους κήπους τους με παραδοσιακές ποικιλίες και έτσι μέσα στο φθινόπωρο του 2018 σχεδιάζουμε μια διανομή σπόρων από τις παραδοσιακές ποικιλίες», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του «Πελίτι», εξηγώντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της συλλογής των σπόρων.

«Ήδη έχουμε ενεργοποιήσει τις ομάδες του ‘Πελίτι’, που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές και τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές μας για να έχουμε το μεγαλύτερο απόθεμα σπόρων και τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία», σημείωσε ο κ. Σαϊνατούδης.

Παράλληλα, όπως είπε, το «Πελίτι» θέλει να προσφέρει στους πυρόπληκτους φυτά χαρουπιάς, που ευδοκιμούν στη Νότια Ελλάδα σημειώνοντας πως είναι ένα φυτό που «αντέχει στη φωτιά».

«Ήδη, λοιπόν, το ”Πελίτι” ξεκινά και την καλλιέργεια φυτών χαρουπιάς που επίσης θα διανεμηθούν στους κατοίκους της Αττικής με σκοπό να τα φυτέψουν σε κήπους, αυλές και άλλους ιδιωτικούς χώρους για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους», ανέφερε ο ιδρυτής του “Πελίτι”.

Μέσα στο επόμενο διάστημα οι σπόροι θα μπουν σε διαδικασία υδρονέφωσης «έτσι ώστε σε έναν μήνα περίπου οι σπόροι της χαρουπιάς να πιάσουν και αφού μεγαλώσουν λίγο με την πρώτη ευκαιρία να μοιραστούν σε γλαστράκια σε όσους μας το ζητήσουν», κατέληξε ο κ. Σαϊνατούδης.

►Το «Πελίτι» εδώ και περίπου 20 χρόνια μάχεται για τη διάδοση και τη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών μέσω πυρήνων και σημείων ανταλλαγής.