Βίαιες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, με δυνάμεις του στρατού να ανοίγουν πυρ κατά των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας νοθεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (Zanu-PF) στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, ενώ υπάρχουν κι αρκετοί τραυματίες, καθώς οι αρχές της χώρας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αύρες (εκτοξευτήρες νερού) καθώς και πραγματικά πυρά. Νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού είχαν σπεύσει προς συνδρομή στους αστυνομικούς, για να ελέγξουν την κατάσταση.
«Έχουμε πληροφορίες ότι έξι άνθρωποι δέχθηκαν πυροβολισμούς και δύο είναι νεκροί», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τεντάι Μπιτί, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι έγινε νοθεία στα αποτελέσματα των εκλογών από το Zanu-PF και τον 75χρονο πρόεδρό του Έμερσον Μνανγκάγκουα, καθώς η εκλογική επιτροπή δίνει σαρωτική νίκη στο κυβερνών κόμμα όπως φαίνεται στο παρακάτω tweet.
National Assembly results pic.twitter.com/WaO2jGUq4C
— ZBC News Online (@ZBCNewsonline) 1 Αυγούστου 2018
Σημειώνεται ότι από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νέλσον Σαμίζα, αυτοανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών, γεγονός που έβγαλε τους οπαδούς του στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.
Μέχρι σήμερα, πάντως, η εκλογική επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.
The Zimbawean electoral commission says it hopes to announce the results of the Presidential election tomorrow. This comes amidst the eruption of violence in the streets of Harare after the results of the National Assembly polls were announced earlier this afternoon.
— SAfm news (@SAfmnews) 1 Αυγούστου 2018
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο τέως πρόεδρος, ο 94χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, είχε καλέσει τους κατοίκους της χώρας του να υποστηρίξουν εκλογικά την αντιπολίτευση.
