ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μαρία Δήμα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αναστέλλει τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, καθώς οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, την οποία έκριναν «πρόωρη και αόριστη».

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των απόδημων Μακεδόνων, ζητώντας να ανασταλεί και (στη συνέχεια) να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή, όπως αναφέρουν, «παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας απαιτείται προηγούμενη ψήφισή της από τη Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας) κ.λπ.».

Σημειώνεται, πάντως, ότι η εκδίκαση της κύριας αίτησης (προσφυγής) με την οποία ζητείται η ακύρωση της επίμαχης συμφωνίας έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Δεκεμβρίου, οπότε και θα κριθεί οριστικά το θέμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση (199/2018) της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, από τη συγκεκριμένη συμφωνία δεν προκύπτει ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ούτε ότι θα έχουν δημιουργηθεί μη αντιστρεπτές νομικές καταστάσεις.