Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ασύμβατος με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο αυστηρός νόμος περί αμβλώσεων που εφαρμόζεται στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Β. Ιρλανδίας που ζητά την κατάργησή του.

Η Βόρεια Ιρλανδία, που ανήκει διοικητικά στη Βρετανία, εφαρμόζει διαφορετικό νόμο για τις αμβλώσεις από αυτόν που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, μη επιτρέποντας τη διακοπή της κύησης ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρών γενετικών προβλημάτων στο έμβρυο.

Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με τέσσερις ψήφους έναντι τριών την προσφυγή για κατάργηση του νόμου, αρνούμενο να την εξετάσει διότι δεν συμμετείχε στην κατάθεσή της κάποιο θύμα συνεπεία εφαρμογής του νόμου, ανακοίνωσε ότι οι νόμοι για τις αμβλώσεις είναι ασύμβατοι με την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των δικαστών έκριναν ότι οι νόμοι της Βόρειας Ιρλανδίας για τις αμβλώσεις είναι ασύμβατοι με το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως αυτό προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης έκριναν ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται η διακοπή κύησης που είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρών γενετικών προβλημάτων στο έμβρυο.

Αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει τυπικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα, συνιστά μια νίκη για το κίνημα αλλαγής των νόμων, καθώς δίνει το έναυσμα στις αρχές και στους νομοθέτες να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, Λες Άλαμπι δήλωσε σχετικά: «Οι δικαστές κατέστησαν σαφές ότι αν υπήρχε μια γυναίκα θύμα των νόμων να καταθέσει, θα έκριναν ασύμβατους τους νόμους για τις αμβλώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα ήταν εποικοδομητικό να προσφύγουμε ξανά, υποβάλλοντας έναν άνθρωπο στη βάσανο του δικαστηρίου. Τώρα πρέπει το βρετανικό Κοινοβούλιο να αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί. Είναι ώρα καμπής για αλλαγή της νομοθεσίας και στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ικανοποίηση εξέφρασε και η Ένωση Μαιών, που μίλησε «για μια αρχή. Τουλάχιστον απορρίφθηκε ο μύθος ότι στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να διατηρηθεί ο παλιός νόμος».

Έκκληση για ταχεία νομοθετική αλλαγή έκανε και η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μισέλ Ο’Νιλ, μέσω του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας. Και παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της έχει προς το παρόν ανασταλεί, είπε ότι «είναι ζήτημα που επείγει να αντιμετωπιστεί, διότι αφορά το δικαίωμα των γυναικών σε κατάλληλες, σύγχρονες και συμπονετικές υπηρεσίες υγείας».

Το θέμα έφτασε και στο Λονδίνο, όπου η αρμόδια για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας υπουργός, Κάρεν Μπράντλεϊ, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά το θέμα και τις συνέπειές του. Αν και δεν υπάρχει δεσμευτική απόφαση, η ανάλυση και τα σχόλια των δικαστών θα συζητηθούν σύντομα εδώ και στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα και η Σάρα Γιούαρτ, που είναι έγκυος και οι γιατροί της έχουν πει ότι το παιδί που κυοφορεί δεν θα επιβιώσει εκτός της μήτρας. «Τώρα μπορώ να συνεχίσω το νομικό μου αγώνα» είπε.