Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε δίκη παραπέμπονται 15 ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και διοικούντες του Νοσοκομείου ΚΑΤ της τριετίας 2009-2011 καθώς φέρονται να ζημίωσαν το νοσοκομείο με πολλά εκατομμύρια ευρώ από την ανεξέλεγκτη χρήση -πολλές φορές- υπερκοστολογημένων οστικών μοσχευμάτων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στο σκαμνί θα καθίσουν 15 από τους αρχικά 17 κατηγορουμένους στην υπόθεση προκειμένου να δικαστούν για το κακούργημα της «απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ».

Ενδεικτικά, μόνο για 1.500 χειρουργεία της διετίας 2009-2010, η οικονομική βλάβη του ΚΑΤ υπολογίστηκε από τους επιθεωρητές Υγείας στα 10 εκατομμύρια ευρώ!

Αφορμή για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στάθηκε το πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, στο οποίο καταγράφονται περιπτώσεις παραγγελιών μοσχευμάτων στην ανώτερη δυνατή τιμή και χωρίς να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αξία των οστικών μοσχευμάτων δεν αποζημιώθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, καθώς η τοποθέτησή τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Στη δικογραφία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στα 6.676 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την επίδικη περίοδο οι επικεφαλής κλινικών του ΚΑΤ, γιατροί αλλά και μέλη της διοίκησης, εμπλέκονται στην αθρόα προμήθεια οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους, τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και για ασθενείς που δεν είχαν ανάγκη τέτοια χειρουργική επέμβαση.