Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα το μεταναστευτικό διακυβεύεται όχι μόνο η λύση του προβλήματος, αλλά και το μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας, υπό τις πιέσεις του κυβερνητικού της εταίρου Χορστ Ζεεχόφερ. Διακυβεύεται όμως και η συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως είναι σήμερα, καθώς ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Μάλτα, η Αυστρία και η Ουγγαρία ενισχύουν την αντιμεταναστευτική τους ρητορική και χωρίζουν την Ε.Ε. σε δύο στρατόπεδα. Χαρακτηριστική και η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται όλο και πιο εύθραυστη», προειδοποιώντας ότι «τα ρήγματα μεγαλώνουν».

Οι εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι ενώ στις 19.30 θα ακολουθήσει το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στριμωγμένη Μέρκελ επανέλαβε σήμερα την εκτίμησή της ότι δεν πρόκειται να βρεθεί μια λύση σήμερα, όμως προσβλέπει στη βοήθεια των άλλων χωρών της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξείες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας της.

«Δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στην Σύνοδο αυτή Κορυφής» της Ε.Ε. είπε σήμερα το πρωί στην Μπούντεσταγκ, σημειώνοντας ότι  οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν.

Το Spiegel πάντως χθες έγραφε ότι το κείμενο του προσχεδίου είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Α. Μέρκελ, με αναφορές δεξιά και αριστερά προς κάθε… ευρωπαϊκή κατεύθυνση, με στόχο έναν έντιμο πλην όμως, για άλλη μια φορά, αναποτελεσματικό επί της ουσίας, συμβιβασμό.  

«Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση, σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία» είπε η Μέρκελ και υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών, πρόσθεσε.

«Πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τα αφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία, σημείωσε επίσης, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ. Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν και τόνισε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να ανατρέψει την καγκελάριο.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόρασης ZDF, ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει στο κόμμα του κανέναν «ο οποίος να θέλει να ανατρέψει την Καγκελάριο, ή να διαλύσει την συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα». 

Τόνισε μάλιστα ότι με την κυρία Μέρκελ δεν υπάρχει διαφορά ουσίας, αλλά μόνο μεθοδολογίας. Η κυρία Μέρκελ αναμένεται να ενημερώσει τους κυβερνητικούς της εταίρους για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, ενώ η αποφασιστική συζήτηση θα διεξαχθεί την Κυριακή αργά τη νύχτα.

Όταν όμως του ζητήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, προτίμησε να απαντήσει «ποιος μπορεί να αποκλείσει κάτι στη ζωή;».

«Πραγματικά σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα βρεθεί κάποια λύση, μιλώντας επίσης στο ZDF.

Προσβλέπει σε διμερείς συμφωνίες το Βερολίνο

Η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη την περασμένη Κυριακή στην άτυπη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό έδωσε έμφαση στην επίτευξη διμερών και τριμερών συμφωνιών με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Financial Times δημοσιεύουν συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να υπογράψει μια συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τις επιστροφές προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές» δήλωσε ο πρωθυπουργός στους FT, τονίζοντας ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ανενεργός.

Ολιστική λύση ζητά ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη μίνι Σύνοδο είχε επισημάνει άλλωστε πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο κ. Τσίπρας έχει ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.

Πρότεινε την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Επίσης πρότεινε την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 12.30 ώρα Βελγίου θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.