ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr · Μπάμπης Αγρολάμπος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το πρόγραμμα κατασκευής έξι υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) για το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας συνεχίζεται κανονικά, σύμφωνα με την απάντηση των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας σε ερώτηση της αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, Σεβίμ Ντακντελέν. Οπως αποκάλυψε το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2009 βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και από το 2015 έχει αρχίσει η κατασκευή των τριών πρώτων υποβρυχίων τύπου 214.

Μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία το 2016 από τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος, οι σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα δοκιμάστηκαν πολλές φορές και η γερμανική κυβέρνηση είχε πιεστεί για την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές όπλων προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η πολιτική αυτή όμως είχε αποτελέσματα μόνον στις παραγγελίες χαμηλού τιμήματος και κατ’ επέκταση μικρής σημασίας. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 εγκρίθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ύψους μόλις 9 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του 2018, μετά την επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας σταμάτησε η συζήτηση για την αναβάθμιση των γερμανικών αρμάτων τύπου Leopard ΙΙ που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

Η συμφωνία για την πώληση έξι γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 είχε συναφθεί από την ΤΚΜS και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας το 2009 και το 2011 η Γερμανία ανέλαβε εγγυήσεις, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η κατασκευή των υποβρυχίων γίνεται σε συνεργασία με τουρκικά ναυπηγεία και το 2017 η γερμανική κυβέρνηση έδωσε άδεια για την εξαγωγή μανόμετρων (μετρητών πίεσης), καλωδίων για συστήματα διάσωσης, καθώς και τμημάτων για τη συναρμολόγηση ηχητικών βαθομετρητών και συσκευών υποθαλάσσιου εντοπισμού.

Στη γραπτή απάντηση της κυβέρνησης στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφέρεται ότι «μετά το 2016 η Γερμανία ακολούθησε μία περιοριστική και αυστηρότερη εξέταση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και την πολιτική της χώρας στο Κουρδικό».

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών επικαλούνται, μάλιστα, την απόρριψη του αιτήματος αναβάθμισης των αρμάτων Leopard ΙΙ από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ.

Τα υποβρύχια, βεβαίως, δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον των Κούρδων ή σε κατασταλτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ωστόσο, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Die Linke Σ. Ντακντελέν (κουρδικής καταγωγής), «είναι ακατανόητο το γεγονός ότι ενώ η αναβάθμιση των αρμάτων ανεστάλη, τουλάχιστον προσωρινά, η εξαγωγή των επιθετικών υποβρυχίων προχωρά μια χαρά» και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει αυτά τα επιθετικά όπλα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου».

Στο σχόλιο της Σ. Ντακντελέν το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας» και επανέλαβε την πάγια θέση πως «η γερμανική κυβέρνηση προσδοκά ότι οι ΝΑΤΟϊκοί εταίροι, Ελλάδα και Τουρκία, θα φροντίσουν για μία εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αναπάντητα έμειναν και τα ερωτήματα αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς πολεμικής τεχνολογίας από την TKMS στην Τουρκία, όπως και από τη Rheinmetall. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Thyssen Krupp από κοινού με τις τουρκικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται στην κατασκευή των έξι υποβρυχίων, σχεδιάζει συμπαραγωγή υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας.

Η γερμανική εταιρεία περιορίστηκε να δηλώσει ότι στην παρούσα φάση δεν έχει συγκεκριμένο αίτημα ούτε από την Τουρκία ούτε από την Ινδονησία, ενώ επ’ αυτού η κυβέρνηση αναφέρθηκε γενικά στη στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας να αποκτήσει μακροπρόθεσμα εξοπλιστική αυτονομία, σημειώνοντας ότι «εδώ και δεκαετίες, στοιχείο της τουρκικής οικονομικής στρατηγικής είναι η επίτευξη της όσο το δυνατόν ευρύτερης μεταφοράς τεχνολογίας στη χώρα».

Η Ανγκελα χρωστάει απαντήσεις

Το στίγμα της για τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης αναμένεται να δώσει αύριο στο Ααχεν η Α. Μέρκελ, στον πανηγυρικό λόγο για τη βράβευση του Εμ. Μακρόν με το Βραβείο Καρλομάγνου. Η γερμανική απάντηση στις προτάσεις που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος πέρυσι στη Σορβόνη και φέτος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκκρεμεί ακόμη, παρά τη δέσμευση ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο, θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης του μεταρρυθμιστικού πλαισίου.

Από χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται σε συναντήσεις με τους στενούς της συνεργάτες και τα κορυφαία στελέχη της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και σήμερα θα έχει σύσκεψη με τη γραμματέα του κόμματός της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τους επικεφαλής του CDU και των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, με επίκεντρο την ευρωπαϊκή πολιτική.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών βρίσκονται από τη Δευτέρα σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων για όλα τα κρίσιμα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας αλλά και το δημοσιονομικό πλαίσιο που αποτυπώνεται στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Αυτή η πολυμερής κυβερνητική διάσκεψη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα από το Ζουκσπίτσε στις Αλπεις, συνεχίστηκε στο Μουρνάου έξω από το Μόναχο και σήμερα θα ολοκληρωθεί στο Βερολίνο, έχει στόχο τη χάραξη μιας κοινής γραμμής των κυβερνητικών εταίρων CDU/CSU-SPD με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, τόσο για τα ευρωπαϊκά θέματα όσο και για τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα.

Ο προϋπολογισμός και το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων επιπλέον φορολογικά έσοδα 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, προκαλούν -όπως είναι επόμενο- προβληματισμό στην Ε.Ε. για τους σχεδιασμούς της Α. Μέρκελ.

Από την άλλη, στη σκληρή πτέρυγα του CDU με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας επιμένουν στη δική τους ατζέντα και στην απόρριψη των φιλόδοξων προτάσεων του Εμ. Μακρόν για ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και αλληλεγγύης της ευρωζώνης.