Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρωθυπουργός, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, συγκάλεσε σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τους κάλεσε να ξεκινήσουν μαζί τη συλλογική προσπάθεια για δρομολόγηση των απαραίτητων θεσμικών διεργασιών «προκειμένου να κατοχυρωθεί θεσμικά αλλά και να προχωρήσουν και οι αναγκαίες εργασίες, προκειμένου το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή να γίνει μια πραγματικότητα και να αποδοθεί στους όμορους δήμους και στους πολίτες προς χρήση».

Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών».

Ο Αλ. Τσίπρας εντόπισε πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει από μια σειρά αποσπασματικών χωροθετήσεων χρήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και οργάνωση του χώρου. «Γι΄ αυτό», σημείωσε, «αυτό που πρέπει να δρομολογήσουμε σήμερα και να βάλουμε σε τελική ευθεία την οριστική θεσμική ρύθμιση, είναι η θεσμική κατοχύρωση του Πάρκου που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει υπάρξει πολυκύμαντη».

Να σημειώσουμε πως ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην χωροθέτηση νέου γηπέδου του ΠΑΟ, στο Πάρκο Γουδή, γεγονός που δείχνει πως η ιδέα μάλλον έχει εγκαταλειφθεί.

Τα πρώτα βήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα πρώτα βήματα που θα κληθούν να συνομολογήσουν και να δρομολογήσουν για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και τα οποία έχουν ως αφετηρία:

  • Τη χωροθέτηση των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο Μητροπολιτικό Πάρκο, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), των δήμων και της Περιφέρειας).
  • Τη διερεύνηση της μορφής και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νόμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, στον οποίο νόμο θα περιγράφονται ο χαρακτήρας, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του Φορέα και θα αποτυπώνονται οι αρχές και οι κατευθύνσεις του σχεδιασμού.
  • Η σύνθεση απόψεων, «ώστε να έχουμε έναν νόμο που θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει τις αγωνίες, τις ανάγκες, το όραμα μας για τον τόπο, με τον οποίο θα υλοποιηθεί το Πάρκο και ο Φορέας διαχείρισης του».
  • Την αποκατάσταση του υπερκείμενο θεσμικού πλαισίου, (Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού), με την ολοκλήρωση της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Τη σταδιακή υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα έχουν ως στόχο την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την αξιοποίησή του από τους πολίτες και την Αυτοδιοίκηση.