Τις πληγές της μετράει η Θεσσαλονίκη μετά την πρωτοφανή κακοκαιρία με σφοδρή καταιγίδα, δυνατούς ανέμους και χαλαζόπτωση που παρέλυσαν την πόλη προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Σήμερα συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος και υδροδότησης, όπως και οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των τεράστιων προβλημάτων.
Συνεργεία του δήμου δούλευαν με μάνικες και πιεστικά κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τη λάσπη που συσσωρεύτηκε μετά την ισχυρή βροχόπτωση.
Χθες τμήματα της πόλης «νέκρωσαν», κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ισόγεια και υπόγεια σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε συνολικά 450 κλήσεις και μέχρι τα ξημερώματα εργάζονταν για αντλήσεις από πλημμυρισμένους υπόγειους χώρους και ισόγεια.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η άντληση υδάτων στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, κοντά στην περιοχή όπου χθες χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν τέσσερα άτομα. Χθες λίγο έλειψε να υπάρξουν θύματα, αφού μαθητές και τουρίστες να εγκλωβίστηκαν προσωρινά στον «Λευκό Πύργο» και δύο ηλικιωμένοι στις Συκιές παρασύρθηκαν από το νερό και τραυματίστηκαν ελαφρά.
Πλημμύρισε επίσης το αμφιθέατρο του δημαρχείου, το προαύλιο του Ναού της Αγίας Σοφίας με το νερό στο εσωτερικό της εκκλησίας να φτάνει τα 10 εκατοστά.
Περιοχές της συμπρωτεύουσας έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, αφού διεκόπη η λειτουργία δώδεκα κύριων γραμμών μέσης τάσης στο κέντρο της πόλης με 172 υπόγειους υποσταθμούς εσωτερικού χώρου, κυρίως λόγω εισροής υδάτων σε πολλούς από αυτούς.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τρεις υποσταθμοί παραμένουν εκτός λειτουργίας επειδή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, επηρεάζοντας την ηλεκτροδότηση στη Θεσσαλονίκη, αλλά μέχρι το μεσημέρι τα προβλήματα θα έχουν αποκατασταθεί.
Χωρίς νερό το κέντρο της Θεσσαλονίκης
Εκτός από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, η πόλη αντιμετωπίζει και σημαντικό πρόβλημα υδροδότησης, που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και του κέντρου, εξαιτίας της υψηλής θολότητας που παρουσίασε το νερό.
Σε ανακοίνωση της ΕΥΑΘ διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως ασφαλείς οι ποσότητες νερού που διανέμονται στο εσωτερικό δίκτυο και χαρακτήρισε ώς παντελώς ανυπόστατες τις φήμες ότι είναι ακατάλληλο προς πόση.
Από το πρωί συνεργεία της εταιρείας, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και αλυσίδα σούπερ μάρκετ μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους.
Επιπλέον, στην Καμάρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν με νερό όσα νοσοκομεία και κλινικές έχουν ελλειμματική τροφοδοσία. Συνεννοήσεις γίνονται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ για διάθεση υδροφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού για κάλυψη αναγκών.
Χωρίς νερό και το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Όμως, παρά τα προβλήματα υδροδότησης, τα ακροατήρια του Πρωτοδικείου και του Εφετείου διεξήχθησαν κανονικά σήμερα, ενώ το ίδιο συνέβη με το σύνολο των υπηρεσιών των δικαστηρίων.
Τέλος, κλειστά για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν τα: 37ο και 41ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης, 28ο-29ο και 64ο Νηπιαγωγεία.
