Η ισόβια πλέον παραμονή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινγκπίνγκ στην ηγεσία της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, οι εσωκομματικές και όχι μόνο πιέσεις που δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι, προκειμένου να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον της Ρωσίας για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα σε πάρκο του Σόλσμπερι, καθώς και η μετονομασία του καταρρέοντος «Εθνικού Μετώπου» σε «Εθνικό Συναγερμό», συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που «γράφουν» πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο.
Στην Κίνα, η εφημερίδα South China Morning Post έχει τίτλο «Η ψηφοφορία μετακινεί επισήμως τα όρια της θητείας» και στο κύριο άρθρο επισημαίνει ότι χθες καταγράφηκε μείζων πολιτική αλλαγή, καθώς το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο απέσυρε από το Σύνταγμα της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου τον περιορισμό που υφίστατο για παραμονή του προέδρου στην εξουσία έως δύο πενταετίες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2023, οπότε λήγει η δεύτερη θητεία του. Όπως γράφει η εφημερίδα η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 2.958 ψήφων υπέρ μόνον δύο κατά και τρεις αποχές.
Στη Βρετανία, για το ίδιο θέμα ο Independent γράφει στον τίτλο του «Μια δουλειά για όλη τη ζωή», ενώ στο έτερο πρωτοσέλιδό του θέμα έχει τίτλο: «Η Μέι υπό πίεση προκειμένου να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον της Ρωσίας».

Το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα βρεθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό μεγάλη πίεση προκειμένου να προχωρήσει σε αντίποινα για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε πάρκο του Σόλσμπερι. Ακόμη γράφει ότι η αστυνομία έδωσε εντολή σε εκατοντάδες κατοίκους της βρετανικής πόλης να πλύνουν καλά τα ρούχα τους και τα υπάρχοντά τους, προκειμένου να απαλείψουν κάθε ίχνος του επικίνδυνου νευροτοξικού αερίου στο οποίο εκτέθηκαν ο Σκριπάλ, η κόρη του, ο αστυνομικός που τους εντόπισε και 21 ακόμη άτομα.
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Metro έχει τίτλο «Κάψτε και πλύνετε» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι του Σόλσμπερι έλαβαν εντολή να πλύνουν τα ρούχα τους. Ωστόσο οι κάτοικοι φέρονται εξοργισμένοι για το γεγονός ότι η σχετική οδηγία δόθηκε μια ολόκληρη εβδομάδα μετά την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο στο πάρκο της πόλης.
Στη Γαλλία, η Le Figaro έχει τίτλο «Κίνα, ο νέος αυτοκράτορας» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι το κινεζικό κοινοβούλιο κατάργησε χθες τους χρονικούς περιορισμούς στις προεδρικές θητείες ανοίγοντας τον δρόμο στον 52χρονο Σι Τζινγκπίνγκ για να παραμείνει στην εξουσία για όλη του τη ζωή.
Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο «Εθνική συγκέντρωση» και αναφέρεται στη νέα ονομασία του ακροδεξιού και ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Μαρίν Λεπέν με την ελπίδα να αποκαταστήσει την εικόνα του αποδυναμωμένου δημοσκοπικά κόμματός της, πρότεινε χθες στα μέλη του να ξαναβαφτίσουν το Εθνικό Μέτωπο με το όνομα «Εθνικός Συναγερμός» και επισημαίνει ότι πέραν της ονομασίας τίποτε δεν αλλάζει ως προς την ακροδεξιά, ξενοφοβική γραμμή του κόμματος.

Στη Γερμανία, τέλος, η Süddeutsche Zeitung επικεντρώνεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου εκτός από την Ελλάδα συζητείται και το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, αν και δεν αναμένεται η λήψη αποφάσεων.
«Πέρα από την παλαιά φιλία επικρατεί μεταρρυθμιστική στασιμότητα ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία», γράφει. «Μόλις γίνεται λόγος για περιεχόμενα, Μέρκελ και Μακρόν απομακρύνονται. Η Ευρώπη όμως αναμένει έναν γερμανο-γαλλικό συμβιβασμό, ο οποίος υπό το πρίσμα των επαπειλούμενων αναταραχών στην Ιταλία έχει προσλάβει επείγουσα μορφή», σημειώνει η εφημερίδα.
Σε ποια σημεία όμως επικρατεί διαφωνία ανάμεσά τους; «Τόσο στην τραπεζική ένωση όσο και στο σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο βγαίνουν στην επιφάνεια παλαιότερες διενέξεις» συνεχίζει.
«Κάθε φορά που πρόκειται για οποιασδήποτε μορφής κοινή ανάληψη κινδύνου, αμέσως το Βερολίνο εκφράζει τους ενδοιασμούς του. Η Μέρκελ θέτει σαφείς όρους πριν καν ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, στόχος της οποίας είναι η εγγύηση των καταθέσεων. Η καγκελάριος ζητά συγκεκριμένους αριθμούς για το πώς θα μειωθούν οι κίνδυνοι στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Το Παρίσι παρακολουθεί τα γερμανικά τεχνάσματα κωλυσιεργίας με αυξανόμενη ανυπομονησία και σχολιάζει με νευρικούς υπαινιγμούς. Διότι γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι συνεχείς αναβολές δεν οφείλονται στην καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στο Βερολίνο, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα. Η γαλλική πλευρά χαρακτηρίζει εμμονικό τον γερμανικό τρόπο σκέψης και το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, υποστηρίζει ότι ο στόχος του μηδενικού κινδύνου είναι ανέφικτος, γιατί είναι στη φύση της οικονομίας της αγοράς το ότι τράπεζες και επιχειρήσεις μπορούν κάποτε να χρεοκοπήσουν», καταλήγει το δημοσίευμα.
