Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ποινή κάθειρξης 20 ετών προτείνουν οι Αμερικανοί εισαγγελείς για τον καταδικασθέντα Τούρκο τραπεζίτη Χακάν Ατίλα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, τον οποίο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης έχει εμπλέξει στην υπόθεση, καταδίκασε την πρόταση ως «νομικό σκάνδαλο», λέγοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή αδικία».

Ο Χακάν Ατίλα κρίθηκε ένοχος την Τετάρτη με τις κατηγορίες της τραπεζικής απάτης και συνωμοσίας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή βοήθησε το Ιράν να αποφύγει αμερικανικές κυρώσεις.

Στη υπόθεση έχουν εμπλακεί τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και υπουργοί της κυβέρνησής του, έπειτα από τη μαρτυρία του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού και επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ, που έχει καταθέσει για την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, μετά την ανακοίνωση της πρότασης των εισαγγελέων για την ποινή στον Ατίλα, δήλωσε ότι «η υπόθεση του Χακάν Ατίλα είναι ένα νομικό σκάνδαλο. Καταδικάζουμε δριμύτατα και απορρίπτουμε αυτή την απόφαση, είναι μια σοβαρή αδικία».

Η Άγκυρα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες εις βάρος του τραπεζίτη, αλλά και για την εμπλοκή Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «συνωμοσία» που εξύφανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήδη από τον Ιανουάριο υποστήριζε ότι «οι ΗΠΑ διευθύνουν μια σειρά σοβαρών συνωμοσιών. Όχι μόνο δικαστικών αλλά και οικονομικών συνωμοσιών».