Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
18.0° 14.5°
1 BF
64%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.6° 13.6°
1 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
1 BF
60%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
81%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
72%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
2 BF
54%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
17.2° 13.8°
3 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.9° 12.9°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
94%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
75%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
2 BF
58%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 17.7°
1 BF
55%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 13.8°
1 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
67%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 10.3°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.2° 14.2°
1 BF
90%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.0° 10.0°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
wilders
(AP Photo/Peter Dejong)

Γκρινιάζει η ακροδεξιά μετά τη νίκη του Ρομπ Γέτεν στην Ολλανδία

Tο κόμμα του ακροδεξιού Βίλντερς (PVV) δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά, καθώς απομένουν να καταμετρηθούν ελάχιστες ψήφοι

Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς ισχυρίστηκε ότι έγιναν «παρατυπίες», μη επιβεβαιωμένες, στις βουλευτικές εκλογές, λίγα λεπτά αφού ο βασικός αντίπαλός του, ο Ρομπ Γέτεν του κεντρώου κόμματος D66, ανακοίνωσε τη νίκη του, με μικρή διαφορά.

Το ολλανδικό πρακτορείο ANP, που καταχωρεί και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα, μετέδωσε νωρίτερα ότι το κόμμα του Βίλντερς (PVV) δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά του από το D66, καθώς απομένουν να καταμετρηθούν ελάχιστες ψήφοι ακόμη.

Αμέσως μετά ο Βίλντερς ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ ένα στιγμιότυπο οθόνης με ένα μήνυμα που αναφέρει ότι περισσότερες από 100 ψήφοι δεν καταχωρήθηκαν στο Μάαστριχτ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο συνέβη και σε άλλες κοινότητες. Σε άλλο μήνυμα ισχυρίζεται ότι 15 κάλπες γεμάτες με ψηφοδέλτια εξαφανίστηκαν από Ζάανσταντ, κοντά στο Άμστερνταμ. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

(AP Photo/Peter Dejong)

«Υπάρχει χιονοστιβάδα μηνυμάτων αυτού του είδους, από όλη τη χώρα. Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι αληθή, όμως θα ήταν καλό να γίνει έρευνα» είπε ο Βίλντερς.

Σε άλλο στιγμιότυπο οθόνης ενός μηνύματος αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας HackDefense, που ανέλαβε να κάνει δοκιμές στο λογισμικό που καταμετρά τις ψήφους, ήταν μέλος του κόμματος D66 του Γέτεν. «Αυτό το μήνυμα είναι σωστό;» ρώτησε ο Βίλντερς.

Η εταιρεία HackDefense έκανε δοκιμές στο λογισμικό το 2021 και το 2023, στις προηγούμενες εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο Βίλντερς, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Εκλογικής Επιτροπής (Kiesraad). Για τις ευρωεκλογές του 2024 και τις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης η Kiesraad ανέθεσε τον έλεγχο σε μια άλλη εταιρεία.

Απομένει ακόμη να καταμετρηθούν οι ψήφοι μιας εκλογικής περιφέρειας και των Ολλανδών που κατοικούν στο εξωτερικό. Το D66 προηγείται του PVV με πολύ μικρή διαφορά, 15.155 ψήφων. Τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γκρινιάζει η ακροδεξιά μετά τη νίκη του Ρομπ Γέτεν στην Ολλανδία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας