Υψηλές τιμές των διοξινών στον Ασπρόπυργο

aspropirgosfotia.jpg

Φωτιά στον Ασπρόπυργο Οι διοξίνες που έχουν παραχθεί, επικολλούνται στην σκόνη και στα παραμένοντα υπολείμματα καύσης | EUROKINISSI

Στις 6 Ιουνίου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στον χώρο όπου βρίσκεται Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου. Δέκα ημέρες μετά και αφού προηγήθηκαν μετρήσεις του Αστεροσκοπείου, σειρά πήρε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Υψηλές οι τιμές στα αιωρούμενα σωματίδια.

Η έκθεση του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του «Δημόκριτου», αφορά σε μετρήσεις συγκεντρώσεων διοξινών, φουρανίων, πολυχλωριωμένων διφαινυλίων, κ.ά.. Σ' αυτήν διαπιστώνεται ότι «οι τιμές των διοξινών που μετρήθηκαν, είναι υψηλές και παρόμοιες με αυτές που μετρώνται σε αντίστοιχες πυρκαγιές, όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλαστικών στα υλικά που καίγονται.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τιμές αυτές αναμένεται να επανέλθουν στα συνήθη για την περιοχή επίπεδα μετά την κατάσβεση της φωτιάς. Οι διοξίνες όμως που έχουν παραχθεί, επικολλούνται στην σκόνη και στα παραμένοντα υπολείμματα καύσης.

Οι τιμές που μετρήθηκαν για τα αιωρούμενα σωματίδια, υπερβαίνουν κατά πολύ τις οριακές τιμές που ορίζει η Οδηγία 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Οι τιμές PCBs που μετρήθηκαν ήταν σε κανονικά επίπεδα, μια και δεν αναμένεται η έκλυση PCBs κατά την καύση.

Στην μελέτη σημειώνεται ότι «οι διοξίνες περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως μέσω της τροφής και την κατάποση της σκόνης και ελάχιστα μέσω της αναπνοής - ενώ δεν διαπερνούν το δέρμα. Η έκθεση του ανθρώπου στις τοξικές αυτές ουσίες, οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση κρέατος, αυγών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών. Θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, ώστε η επιμόλυνση να μην περάσει στην τροφική αλυσίδα.

Ωστόσο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική ζώνη με ανάλογες δραστηριότητες».

Τις επόμενες μέρες «αναμένονται τα αποτελέσματα για τη μέτρηση των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στα δείγματα ατμοσφαιρικού αέρα που έχουν ληφθεί, καθώς και της συνολικής περιεκτικότητας βενζο[a]πυρενίου στο κλάσμα των PM-10. Ακόμη θα γίνουν μετρήσεις βαρέων μετάλλων. Τέλος είναι σε εξέλιξη η ανάλυση διοξινών και PCBs σε δείγματα επιφανειακών υδάτων που συνέλεξε η ΕΥΔΑΠ».

PDF iconΕκθεση Δημοκριτου για Μετρήσεις από Φωτιά στον Ασπρόπυργος

PDF iconΑναλυτικά αποτελέσματα διοξινών Ασπρόπυργος - Μετρήσεις Δημοκριτος