Τυπικός δεξιός Σοσιαλδημοκράτης

ntaiselbloom

Σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη Σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη

Η τρομακτική καθίζηση που υπέστη το Εργατικό Κόμμα στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, η «ΠΑΣΟΚοποίησή» του, δεν φαίνεται να πτόησε το κορυφαίο στέλεχός του, υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η θητεία μου λήγει τον Ιανουάριο του 2018 και δεν άλλαξε τίποτε» δήλωσε -αναφερόμενος στο Γιούρογκρουπ- στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής εκδήλωσης των Εργατικών.

Το αν θα παραμείνει στην προεδρία του άτυπου οργάνου είναι άγνωστο: ο κανονισμός του προβλέπει μεν την ανάληψη των καθηκόντων από κάποιον υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στην περίπτωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τα μέλη του οργάνου έκαναν μια εξαίρεση.

Μπορεί να κάνουν και μια δεύτερη, κάτι που εξαρτάται βασικά από την Ανγκελα Μέρκελ. Ποιος είναι όμως ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ που θα προεδρεύσει σήμερα σε μια κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα;

Αφιερωμένο στον Ντάισελμπλουμ το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» την επομένη του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015 Αφιερωμένο στον Ντάισελμπλουμ το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» την επομένη του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015 |

Τον Απρίλιο του 2013, σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε, στην Ιρλανδία ξέσπασε μια έντονη δημόσια συζήτηση σχετικά με μεταπτυχιακό δίπλωμα που φερόταν να έχει λάβει από το University College Cork.

Το βιογραφικό που ανάρτησε σε ιστοσελίδες ευρωπαϊκών οργάνων ανέφερε ότι ο κάτοχος πτυχίου Αγροτικής Οικονομίας του πανεπιστημίου της γενέτειράς του, Βαγενίνγκεν, απέκτησε μεταπτυχιακό στα «οικονομικά των επιχειρήσεων» από το Πανεπιστήμιο του Κορκ.

Παραμονή δύο μηνών

Οι αρχές του πανεπιστημίου ερεύνησαν την πληροφορία και ανακοίνωσαν, σύμφωνα με τον ιρλανδικό Independent, ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ ουδέποτε απέκτησε κανένα πτυχίο από το πανεπιστήμιό μας ούτε παρέχεται τέτοιο πτυχίο από το πανεπιστήμιό μας».

Ο σάλος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος, ιδίως όταν επιβεβαιώθηκε ότι το επίμαχο «βιογραφικό» είχε σταλεί απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ιστοσελίδα της οποίας είχε αναρτήσει το βιογραφικό, είπε ότι επρόκειτο για «λάθος στη μετάφραση».

Στην πραγματικότητα, όπως είπαν άνθρωποι του Πανεπιστημίου του Κορκ, ο Ντάισελμπλουμ έμεινε στην ιρλανδική πόλη για μόλις δύο μήνες. Το βιογραφικό σημείωμα που ακόμα φιλοξενείται στις ιστοσελίδες ευρω- παϊκών οργάνων, όπως και του ίδιου του Γιούρoγκρουπ, αναφέρει: «1991: Ερευνα στα οικονομικά των επιχειρήσεων για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος, University College Cork, Ιρλανδία».

Δεν πέρασε πολύ καιρός όμως, προτού ο Γερούν Ντάισελμπλουμ βρεθεί ξανά στα φώτα της δημοσιότητας, καθώς τον Νοέμβριο του 2014 ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του. Επί υπουργίας του προκατόχου του, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, συνήφθη συμφωνία ανάμεσα σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών με έναν πληροφοριοδότη ο οποίος δέχτηκε να παράσχει στοιχεία στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς με αντάλλαγμα τη νομική προστασία του, αλλά και ποσοστό επί των εσόδων που θα λάμβανε το κράτος από πρόστιμα.

Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία ο νέος υπουργός Οικονομικών υποχρεούνταν να καταθέσει τα ονόματα τόσο του πληροφοριοδότη όσο και των στελεχών του υπουργείου. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να του απαγγελθούν κατηγορίες πρωτόγνωρες για υπουργό της Ολλανδίας.

Οι «επιστημονικές» και νομικές περιπέτειές του είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, αυτή που επηρεάζει τα μάλα τη χώρα του και την Ευρώπη, είναι η πολιτική του σταδιοδρομία. Ο Πέπιν Μπράντον, Ολλανδός ιστορικός και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, έγραφε στο «Jacobin» τον Ιανουάριο του 2015:

«Το παιδί στις αφίσες»

«Ολόκληρη η πολιτική καριέρα του Ντάισελμπλουμ τον χαρακτηρίζει ως τυπικό εκπρόσωπο της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας. Εντάχθηκε στο ολλανδικό Εργατικό Κόμμα το 1985, την ίδια χρονιά που αποφοίτησε από το Λύκειο, την τελευταία χρονιά κατά την οποία ηγέτης των Εργατικών ήταν ο εμβληματικός Γιόοπ ντεν Ούιλ, που προσπάθησε δύο φορές και απέτυχε να κρατήσει την αριστερόστροφη πορεία του κόμματος, ενόσω βρισκόταν σε συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες».

«Εναν χρόνο μετά», εξηγεί ο Μπράντον, «πήρε την εξουσία ο δεξιός συνδικαλιστής Βιμ Κοκ, αυτός που αποδείχτηκε αρχιτέκτονας της ιστορικής συνθηκολόγησης του εργατικού κινήματος».

«Με αυτό το Εργατικό Κόμμα συντάχθηκε ανεπιφύλακτα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ποτέ στην καριέρα του δεν κατείχε σημαντικές θέσεις εκτός του στενού κόσμου της Χάγης και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Αυτή η μακρά, πιστή και αδιατάρακτη πορεία της συμβιβαστικής πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης μικροδιαχείρισης ήταν η τέλεια προετοιμασία για τη θέση του ως υπουργού Οικονομικών στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού» εξηγούσε ο Μπράντον.

Υστερα από τη διαρκή δημοσκοπική πτώση των Εργατικών, που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη στις κάλπες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μοιάζει ανεπηρέαστος. Ισως ελπίζει, λένε δημοσιογράφοι στη Χάγη, να ακολουθήσει την πορεία του Βιμ Κοκ:

Να γίνει κάποια στιγμή και αυτός το «παιδί στις αφίσες των “τριτοδρομιστών”» και να ακολουθήσει μετά λαμπρή επιχειρηματική καριέρα. Η Ευρώπη του 2017 δεν μοιάζει όμως με την Ολλανδία της δεκαετίας του 1990» προσθέτουν χαρακτηριστικά...