Θύτες και «εξιλαστήρια θύματα»…

rotas.jpg

Η διάσπαση της Αριστεράς, ο Β. Ρώτας και η «Αυγή» Η διάσπαση της Αριστεράς, ο Β. Ρώτας και η «Αυγή»

Η διάσπαση της Αριστεράς, ο Β. Ρώτας και η «Αυγή»

«Πώς βλέπετε τα πράγματα στον χώρο της Αριστεράς;» ήταν η ερώτηση στον Βασίλη Ρώτα, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στην «Αυγή» - 26 – 27 Ιανουαρίου 1975.

Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση της διεύθυνσης της εφημερίδας (και, προφανώς, του τότε ΚΚΕ εσωτ.), η οποία συνόδεψε ένθετα τη δημοσίευση του δεύτερου μέρους της συνέντευξης (το περιεχόμενο του πρώτου μέρους στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου).

■ Η απάντηση του Βασίλη Ρώτα στην ερώτηση:

«Πολύ άσχημα. Πιστεύω πως η διάσπαση, που έκανε δυο Κ.Κ., από ένα, δεν οφείλεται ούτε σε προβλήματα του λαού, ούτε σε ιδεολογικές διαφορές, κι είναι άσχετη από τις επιδιώξεις του σοσιαλισμού. Οι διαφορές τους είναι συνέπεια αποτυχίας και αφορμή τους η τάση για επιβολή και για εξουσία, για πρωτοκαθεδρίες και ατομικές επιδιώξεις.

»Οι ηγεσίες ισχυρίζονται πως θέλουν να διορθώσουν τα πράγματα, αλλά το πρώτο που επιθυμούν είναι να στέκονται στις θέσεις τους κι οποιαδήποτε διόρθωση την απαιτούν και την αρχίζουν απ’ τους άλλους, ποτέ από τον εαυτό τους.

»Οταν φωνάζουν για κάθαρση, εκδημοκρατισμό κι ενότητα, φωνάζουν για να τ’ ακούσουν οι άλλοι, οι οπαδοί, δικοί τους και των άλλων. Το κύρος του λαού, που τόσο επικαλούνται, δεν το ’χουν πια ούτε βάση τους, ούτε στήριγμά τους και παραστάτη τους, ούτε η μια ούτε η άλλη μεριά και κατάφεραν τόσους αγώνες και τόσο αίμα να το αντιπροσωπεύουν σήμερα στη Βουλή οχτώ πρόσωπα κι αυτά πέντε και τρία.

»Οταν η εξουσία κι όχι η ελευθερία του λαού είναι ο στόχος, τότε ακολουθούν σφάλματα, χωρισμοί, κι εμφύλιος σπαραγμός. Εχουν χάσει απ' τα μάτια τους τον κοινό στόχο, γιατί μπήκε μπροστά ο αγώνας τους εναντίον των άλλων. Ολα τα επιχειρήματα που επικαλούνται από τις Γραφές δεν πείθουν κανέναν, γιατί λείπει η πράξη στο παρόν που θα τα δικαίωνε.

»Οσο για την ανανέωση που επαγγέλλεται το ένα Κ.Κ., θα ήταν σωτήρια αν γινόταν πράξη και δεν έμενε καλή πρόθεση. Για παράδειγμα (αφήνω τις εκλογές και την Ενωμένη Αριστερά) κι αναφέρομαι πάλι στο θέμα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Σ’ αυτό και τα δυο μέρη συμφώνησαν, αδιαφορώντας και γι’ αρχές και για ηθική τάξη κι αντίσταση και για δημοκρατική διαδικασία και για ανανέωση και για την πρόκληση που κάνουν ως εκεί και παραπέρα δεν πάει.

»Στην Αριστερά, βέβαια, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, που δεν ακολουθούν τις σημαίες των δυο Κ.Κ. Δεν είμαι ενήμερος, νομίζω πως βρίσκονται στο στάδιο ζυμώσεων, αλλά ελπίζω από κει να βγει κάτι καλό. Εκείνο όμως που με ανησυχεί είναι η κατάσταση που επικρατεί στη νεολαία, που δέρνεται σ’ ένα πέλαγο όπου φυσάνε οι άνεμοι της αυθαιρεσίας, της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας και της σύγχυσης».

■ Και η αντίδραση της «Αυγής»:

«Δημοσιεύουμε σήμερα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε σε συντάκτη μας ο Βασίλης Ρώτας. Οι υποθήκες του προς τους πνευματικούς ανθρώπους και ιδιαίτερα προς τους νέους πιστεύουμε πως έχουν μια ιδιαίτερη αξία σήμερα και πρόθυμα θα τις υιοθετούσαμε και μεις και κάθε άξιος του ονόματός του πνευματικός άνθρωπος. Θα μας επιτρέψει όμως ο σεβαστός μας ποιητής και αγωνιστής να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με ό,τι αναφέρεται στο ΚΚΕ εσωτ. κύρια δύναμη ανανέωσης της Ελληνικής Αριστεράς.

»Οι γενικευμένες γνώμες του περί ηγεσιών δεν μας αφορούν: Μια προσεκτική ανάγνωση των υλικών που δημοσιεύει η εφημερίδα μας για την αλήθεια γύρω από τη διάσπαση της Αριστεράς με τα συγκεκριμένα στοιχεία και τα γεγονότα που αναφέρουν, θα έπειθαν, ακριβώς, ότι εμάς, τουλάχιστον, δεν μας αφορούν.

»Τα "εξιλαστήρια θύματα" που χρειάστηκε η συγκεκριμένη ηγεσία του ΚΚΕ μ’ επικεφαλής τον Κ. Κολιγιάννη το Φλεβάρη του ’68, δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέτρα και σταθμά με τους θύτες. Που είναι και οι θύτες της ενότητας του κόμματος.

»Ούτε είναι βέβαια σωστό, ότι στη βάση της διάσπασης και των προσπαθειών ανανέωσης δεν βρίσκονται σοβαρότατες ιδεολογικές διαφορές, που έχουν τη μεγαλύτερη σχέση με τις επιδιώξεις, ακριβώς του σοσιαλισμού. Οσον αφορά τις ζυμώσεις που γίνονται στο χώρο της Αριστεράς συμμεριζόμαστε κι εμείς την ελπίδα του ποιητή μας, ότι θα "βγει κάτι καλό" εφ’ όσον στόχος τους είναι η ανανέωση και η αυτονομία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος – που είναι κι ο δικός μας στόχος».

Στο πλαίσιο

Γνωρίζετε ότι οι θεατρόφιλοι είχαν πέρσι την ευχέρεια να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.500 παραστάσεις; Και ακόμη, ότι από τους υπάρχοντες ηθοποιούς εργάζεται τακτικά μόνο το 5% και αμείβονται περί τους πενήντα;

Το άκουσα από ραδιοφώνου, από την ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου, γνώστη των πραγμάτων, καθ’ ότι, επιπλέον, συνδικαλίστρια και πολιτικός (βουλευτής του ΚΚΕ). Και όμως οι θεατρικές σχολές βγάζουν αβέρτα ηθοποιούς, καθότι ακαταμάχητο το καλλιτεχνικό μεράκι. (Το ίδιο, θα πρόσθετα, συμβαίνει με το σινάφι μας, το δημοσιογραφικό, με τα απειράριθμα μέσα, που όλα πλέον έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών).

Για μέρες άκουγα έναν νέο ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος μετέδιδε καλά, απολαυστικά τραγούδια. Ωσπου την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να λειτουργεί κανονικά. Προφανώς ιδιωτικός, πιάνεται στο 88.6 και πλαισιώνεται, απ’ ό,τι τουλάχιστον είδα και άκουσα, από ικανή ομάδα.

Και στάθηκα σ’ αυτόν, και στην πολιτιστική εκπομπή (απ’ αυτές που σνομπάρουν τα περισσότερα κανάλια και τα ερτζιανά) «Πεζοί στον αέρα», 5-6 απόγευμα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, με παρουσιάστριες την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη (στο καλλιτεχνικό των καλών ημερών της «Ελευθεροτυπίας») και τη Φωτεινή Λαμπρίδη. Εκεί, φιλοξενούμενη σε μια εκπομπή, και η κυρία Γερασιμίδου, που προανέφερα, μαζί με άλλους των τεχνών, που έχουν κάτι και πώς να το πουν.

Αν υπάρχει κρίση στον χώρο των ηθοποιών και των δημοσιογράφων, φαίνεται ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με τους τραγουδιστές και τους χορευτές, αν κρίνω από τις τηλεοπτικές εκπομπές που «παράγουν» καλλιτέχνες του είδους – κι ας λιμοκτονεί η δισκογραφία, και δοκιμασμένοι ερμηνευτές και δημιουργοί αρκούνται πλέον σε εμφανίσεις Παρασκευή και Σάββατο.

ΚΑΙ… «Και που τα λες και που τα γράφεις…»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας