Θαλάσσιες ρυπάνσεις σε Ηγουμενίτσα, Λευκάδα και Ελευσίνα

ripansi-thalassa.jpg

Θαλάσσια ρύπανση φωτό αρχείου | EUROKINISSI

Θαλάσσιες ρυπάνσεις από απόβλητα ελαιοτριβείων και από καύσιμα πλοίων, σημειώθηκαν την Τρίτη στην Ηγουμενίτσα, στη Λευκάδα και στην Ελευσίνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας τα περιστατικά συνέβησαν ως εξής:

Το μεσημέρι της Τρίτης στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, στο αριστερό άκρο του όρμου «Πλαταριάς» εντόπισαν ρύπανση διαστάσεων 10Χ20 μ. αυτοδιαλυόμενη, η οποία προερχόταν από ποταμό που εκβάλει στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα προερχόταν από αγρόκτημα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη θάλασσα το οποίο ανήκει σε ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου ενώ από παραπλήσιο ρυάκι κατέληξαν στη θάλασσα. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κινήθηκε παράλληλα η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Θαλάσσια ρύπανση πάλι από λύματα ελαιοτριβείων, εντόπισαν την ίδια μέρα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Νυδρίου, στη θαλάσσια περιοχή «Πόντι–Βασιλικής» Λευκάδας.

Λιμενικοί διαπίστωσαν την ύπαρξη περιορισμένης έκτασης θαλάσσιας ρύπανσης από λύματα ελαιοτριβείων η οποία προερχόταν από ποταμό που εκβάλει στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Προανάκριση διενεργείται από το Α' Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου του Λιμεναρχείου Λευκάδας.

Θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή, εντόπισαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ελευσίνας μέσα στο λιμάνι της Ελευσίνας. Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία πετρέλευσης με καύσιμα του φορτηγού πλοίου «ΑΤΗΙΝΑ Ρ» σημαίας Λιβερίας από το ανεφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» προκλήθηκε ρύπανση του θαλασσίου χώρου από πετρελαιοειδή εκτάσεως περίπου 100 τ.μ. καθώς και διάσπαρτοι ιριδισμοί γύρω από το φορτηγό πλοίο.

Η ρύπανση αντιμετωπίστηκε από εταιρεία απορρύπανσης με την περισυλλογή διάσπαρτων πετρελαιοειδών ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν κατά την αυτόφωρη διαδικασία.