«Πιστεύω στη νίκη, θα νικήσει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης»

gennimata-630.jpg

Φώφη Γεννηματά Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρουσιάζει αναλυτικά το πολιτικό της σχέδιο για τη θεσμική συγκρότηση του νέου φορέα | ΕUROKINISSI

Πεπεισμένη ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν έμπρακτα στην κάλπη τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την ενότητα και τη διεύρυνση της προοδευτικής παράταξης εμφανίζεται μέσω της «Εφ.Συν.» η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρουσιάζει αναλυτικά το πολιτικό της σχέδιο για τη θεσμική συγκρότηση του νέου φορέα, δηλώνοντας με σιγουριά ότι το τελικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος θα αποτελέσει ένα μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού «που θα φέρει τη δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή».

• Κυρία πρόεδρε, απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες μέχρι το άνοιγμα της κάλπης της 12ης Νοεμβρίου. Ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγετε από τις μέχρι τώρα επαφές σας με τους πολίτες; Προσδοκάτε να εκλεγείτε από τον α’ γύρο ή θεωρείτε αναπόφευκτη και την αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής;

Σε όλη την Ελλάδα διαμορφώνεται ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα που διεκδικεί και ψηφίζει για μια ενωμένη, ισχυρή και αυτόνομη προοδευτική παράταξη. Αυτό το πολιτικό αίτημα ενώνει όλες τις γενιές και όλους τους προοδευτικούς πολίτες που παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα συμμετοχής και αποφασιστικότητας. Μήνυμα ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού που θα φέρει τη δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ο κόσμος της παράταξης έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και δικαιώνει τις επιλογές και τη μεγάλη προσπάθεια που χρειάστηκε για να φτάσουμε ώς εδώ.

Αυτό φυσικά με ικανοποιεί και με γεμίζει αισιοδοξία ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός. Πιστεύω στη νίκη, πιστεύω ότι θα νικήσει το μήνυμα της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης. Αυτή η ισχυρή θέληση και απόφαση των πολιτών θα σφραγίσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και θα κρίνει την εκλογή.

• Καταγγέλλετε επιθέσεις εναντίον σας, υποστηρίζοντας ότι «φοβούνται την εκλογή σας». Ποια εξήγηση δίνετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία προτιμούν την κατακερματισμένη Κεντροαριστερά. Το δικό μου πολιτικό σχέδιο και στόχος είναι να υποδεχτούμε ξανά σε μια σύγχρονη, ανανεωμένη, ισχυρή και αυτόνομη προοδευτική παράταξη τον μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών που τα τελευταία χρόνια μετανάστευσαν πρόσκαιρα εκλογικά είτε σε άλλα κόμματα είτε στην αποχή.

Η υλοποίηση αυτού του πολιτικού σχεδίου ανατρέπει τις πολιτικές ισορροπίες και είναι λογικό να ανησυχεί και τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανατρέπει τα σχέδια και τις προσδοκίες τους να περιορίσουν τις επόμενες εκλογές σε μια αναμέτρηση για δύο. Κι όμως: Εμείς θα κάνουμε τις εκλογές αναμέτρηση για τρεις. Είναι λογικό κανείς από τους δύο να μη θέλει την εκλογή μου.

Γι’ αυτό κλιμακώνονται καθημερινά οι προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν με πτοούν, αλλά με δυναμώνουν. Γιατί ο κόσμος της παράταξης γνωρίζει και αναγνωρίζει…

• Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η νέα παράταξη, για να καταστεί μεγάλη και δυνατή, χρειάζεται ανανέωση και μια άλλη ηγεσία;

Κύριε Κουκλουμπέρη, όλοι ξέρουν ότι δουλεύω συστηματικά εδώ και δύο χρόνια για μια μεγάλη, δυνατή και ανανεωμένη παράταξη. Αυτό για μένα δεν έμεινε μια εύκολη, ανέξοδη διακήρυξη στα λόγια. Είναι στάση και απόφαση ζωής, με προσωπικό κόπο, ρίσκο και κόστος. Είναι καθημερινή πράξη με χειροπιαστό ήδη αποτέλεσμα.

Ανανέωση είναι το τόλμημα και η υπέρβαση που σηματοδοτεί η πρωτοβουλία για μια νέα και μεγάλη παράταξη, που συσπειρώνει μαζικά πολίτες, και που όλοι οι υποψήφιοι αποδέχτηκαν, υιοθέτησαν και υποστηρίζουν. Ανανέωση σημαίνει να ανοίγεις το παιχνίδι και να κάνεις συμμέτοχους και πρωταγωνιστές της επανίδρυσης της παράταξης τους ίδιους τους πολίτες.

Να προσελκύεις και να αξιοποιείς αξιοκρατικά νέους ανθρώπους. Ανανέωση στην πολιτική είναι η τολμηρή πολιτική πρόταση, οι φρέσκες ιδέες, το ήθος, η σύγχρονη αντίληψη, η αυθεντική σχέση με την κοινωνία.

• Ζητάτε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες. Πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη;

Οσο μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη δυναμική. Αυτή θα είναι αύριο η δύναμή μας. Γι’ αυτό στοχεύουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις με ένα μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Η δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης δεν είναι μια υπόθεση των υποψηφίων να ηγηθούν, ούτε των στελεχών.

Είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης ενεργών πολιτών που αρχίζει με την ψηφοφορία εκλογής επικεφαλής, αλλά δεν τελειώνει με αυτήν. Η ηγεσία και η ταυτότητα της νέας προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι μια υπόθεση όσων πολιτών τοποθετούνται συνειδητά σε αυτήν και η συμμετοχή τους σηματοδοτεί την απόφασή τους να γίνουν συνιδρυτές και συμμέτοχοι για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

• Ποιο ρόλο σκέφτεστε να δώσετε στον νέο φορέα σε σημαίνοντα πρόσωπα της παράταξης, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος;

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι δύο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα και την παράταξη με τόλμη, με γνώση και με αυτοθυσία σε πολύ δύσκολες ώρες.

Ανέλαβαν ευθύνες και προσωπικό κόστος σε στιγμές που παιζόταν η τύχη της πατρίδας μας «κορόνα-γράμματα». Η προσφορά τους είναι αδιαμφισβήτητη, θα αποτιμηθεί και θα δικαιωθεί από την Ιστορία μακριά από τις απλουστεύσεις του λαϊκισμού.

Οπως θα αποτιμηθεί ιστορικά και η στάση όσων απέδρασαν όταν συνειδητοποίησαν τη ζημιά που συσσώρευσαν στη χώρα, αλλά και όσων κερδοσκόπησαν πολιτικά με συνειδητά ψέματα και ζημίωσαν σημαντικά τη χώρα με τις τυχοδιωκτικές τους επιλογές μέσα στην κρίση. Σήμερα και οι δύο, με ενεργό ρόλο και παρουσία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. αναγνωρίζονται διεθνώς και αποτελούν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξή μας.

• Εφόσον εκλεγείτε επικεφαλής, πώς οραματίζεστε την επόμενη ημέρα του εγχειρήματος; Θεωρείτε διασφαλισμένη την ενότητα; Ποιες οι προτεραιότητες και πώς θα αξιοποιηθούν οι συνυποψήφιοί σας;

Η ενότητα και η ανανέωση είναι βάση και προϋπόθεση για το άλμα προς τα μπρος. Την ενότητα θα διασφαλίσει ο κόσμος της παράταξης με τη συμμετοχή του και την επιλογή του. Αυτή την εντολή θα αξιοποιήσω και θα εγγυηθώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ενωμένοι. Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθειά μας.

Αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής προχωράμε στις διαδικασίες για τη θεσμική συγκρότηση του νέου φορέα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες η βάση της παράταξης θα αναθέσει ρόλους και ευθύνες με τρόπο δημοκρατικό, χωρίς να ανακηρύσσει βαρόνους και φεουδάρχες. Βαρονίες και τιμάρια δεν έχουν θέση στη νέα παράταξη.

• Την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε στο λεγόμενο «Greek Comeback». Πόσο πειστικό βρίσκετε το αφήγημα της οριστικής εξόδου από την κρίση και τι διαφορετικό θα προτείνατε από την πλευρά σας;

Το «Greek Comeback» του κ. Τσίπρα είναι τόσο αξιόπιστο όσο ήταν τα «Greek Statistics» του κ. Καραμανλή. Αντίθετα με την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η καθημερινότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία παραμένουν εξαιρετικά προβληματικές.

Capital controls, φορολογική καταιγίδα, καθημερινά νέα λουκέτα επιχειρήσεων, κυβερνητικές πράξεις εχθρικές προς τις επενδύσεις, ανεργία σταθερά στα ύψη, κατασχέσεις, μισθοί των 400 ευρώ, περικοπή κοινωνικών δαπανών, άθλια κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία, φυγή των νέων στο εξωτερικό. Το μόνο που «πέτυχε» ο κ. Τσίπρας ήταν ο «συμβιβασμός» του να μην ανατινάξει τελικά τη χώρα. Δεν είναι comeback η επιστροφή πίσω και από τα δεδομένα του 2014 και με ζημιά 100 δισ. για την ελληνική οικονομία και το εθνικό εισόδημα.

Για να πάρουμε την Ελλάδα πίσω χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με προοδευτικές αλλαγές που θα εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και ταυτόχρονα ισχυρές πολιτικές αναδιανομής για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το «Σχέδιο Ελλάδα» που προτείνουμε μπορεί να αποτελέσει βάση για διάλογο και διαμόρφωση μια εθνικής γραμμής με προοδευτικό πρόσημο.

Τώρα όσο για τα αποτελέσματα από το ταξίδι στις ΗΠΑ , παρά τις ευχές όλων μας και τις προσδοκίες που καλλιέργησαν, γύρισε μόνο με ανέξοδα καλά λόγια και άδεια χέρια. Μας φόρτωσε και άλλο ένα γραμμάτιο 2,4 δισ. ευρώ.

• Συχνά λέτε στους ψηφοφόρους σας ότι η συντηρητική παλινόρθωση δεν είναι εναλλακτική λύση. Αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έρθει η Ν.Δ.; Τι διαφορετικό μπορεί να συμβεί και ποια η δική σας στάση έναντι στο κόμμα του Κ. Μητσοτάκη;

Δυστυχώς, η συντήρηση και ο λαϊκισμός είναι διακομματικές ασθένειες. Συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση εκφράζουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. που με την πολιτική τους σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, φτωχοποιούν τη μεσαία τάξη και μεγαλώνουν τις ανισότητες.

Η Ν.Δ. εκφράζει τη συντηρητική παράταξη στη χώρα και παρά τις διακηρύξεις παραμένει προσκολλημένη στα παλαιοκομματικά στερεότυπα. Βλέπει την ανάπτυξη ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων και θεωρεί τις ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο.

Οσο ψεύτικη είναι η «Αριστερά» του κ. Τσίπρα, τόσο γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθούμε από το ένα άκρο της συντήρησης στο άλλο. Ο δικός μας στόχος είναι να εκπροσωπήσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών που δεν αντιπροσωπεύονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη Νέα Δημοκρατία.

Η μεγάλη προοδευτική παράταξη θα οδηγήσει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Θα ανοίξει ένα νέο προοδευτικό κεφάλαιο, μια νέα εποχή για τον λαό και την πατρίδα, για την πραγματική ελπίδα.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας