Το πάρκινγκ «πνίγει» το πάρκο

erga.jpg

Τα έργα για το πάρκινγκ στο Ρουφ, εκεί όπου ήταν η παιδική χαρά Τα έργα για το πάρκινγκ, εκεί όπου ήταν η παιδική χαρά

Ετοιμο κατά 90% είναι το νέο Σεράφειο Κολυμβητήριο-Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο στο Ρουφ και θα παραδοθεί στους δημότες από Σεπτέμβρη, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Δήμο Αθηναίων.

Η ανακατασκευή του δημοτικού κολυμβητηρίου που καταστράφηκε στους σεισμούς του 1999 είναι μια πολύπαθη υπόθεση, που καλύπτει πάνω από μία δεκαετία και τέσσερις δημοτικές αρχές.

Διαδοχικές τροποποιήσεις της σύμβασης, σκαμπανεβάσματα στη χρηματοδότηση, καθυστερήσεις εξαιτίας της εύρεσης αρχαίων που τριπλασίασαν τον προϋπολογισμό.

Στην προγραμματική σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 2005 προβλέπονταν 5,87 εκατομμύρια ευρώ. Το σημερινό κόστος προσεγγίζει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ, τα 17 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ στο οποίο εντάχθηκε το έργο το 2013.

Το Σεράφειο εκτός από κλειστό κολυμβητήριο περιλαμβάνει -σύμφωνα με σχετική μελέτη- κτιριακό συγκρότημα 5.666 τετραγωνικών ή πολύ λιγότερων (3.600) αν λάβει κανείς υπόψη την ενημέρωση του δημάρχου Αθηναίων και πρόκειται να λειτουργήσει ως «Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού».

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Δήμου, θα φιλοξενεί «δράσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεματικά εργαστήρια από φορείς και πρωτοβουλίες που προωθούν τον πολιτισμό, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα των νέων».

Για τη λειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή υπέργειου πάρκινγκ 97 θέσεων, που μαζί με το υπόγειο φτάνουν τις 143 θέσεις.

Ετσι ήταν το πάρκο και η παιδική χαρά στο Ρούφ που κόστισαν 850.000 ευρώ

Στην κατασκευή του υπέργειου πάρκινγκ αντιδρούν κάτοικοι και σύλλογοι γονέων από το Ρουφ, τον Βοτανικό, τα Πετράλωνα, καθώς θα καταλάβει χώρο περίπου 3 στρεμμάτων, όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε παιδική χαρά και υπάρχει ακόμα πάρκο.

Η «Πρωτοβουλία κατοίκων για τη διάσωση του Πάρκου του Ρουφ» συγκεντρώνει υπογραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αvaaz και χειρόγραφα (σχεδόν 1.500 υπογραφές συνολικά), διοργανώνει τακτικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις με σύνθημα «Το πάρκο θα μείνει, τσιμέντο δεν θα γίνει».

 

⬅ Ετσι ήταν το πάρκο και η παιδική χαρά στο Ρούφ που κόστισαν 850.000 ευρώ

 

Δεν υπάρχει πάρκο!

Μακέτες για τα έργα στο Ρουφ Θα πρασινίσει το τσιμέντο ο Δήμος Αθηναίων. Οι προτάσεις του που παρουσιάστηκαν χθες σε δημοσιογράφους, από κτίρια... του εξωτερικού |

Η απάντηση του Δήμου είναι ότι δεν πρόκειται για πάρκο, αλλά για οικόπεδο που προοριζόταν για πάρκινγκ από το 2006, δύο χρόνια πριν εγκαινιαστεί η παιδική χαρά και η ανάπλαση του χώρου, που κόστισε τότε 850.000 ευρώ.

O Δήμος διαβεβαιώνει ότι η παιδική χαρά θα μεταφερθεί πίσω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ, ενώ θα φυτευτούν πολλαπλάσια δέντρα και φυτά από αυτά που θα κοπούν.

«Τι να τα κάνω τα δέντρα αν είναι για να σκιάζουν τα αυτοκίνητα; Μπορεί το παιδί μου να παίξει ανάμεσα στα παρκαρισμένα αμάξια; Το πράσινο δεν είναι θέμα χρώματος, είναι θέμα χρήσης», λέει ο Θοδωρής, γέννημα θρέμμα της περιοχής και πατέρας τριών παιδιών.

«Πάρκο το θυμάμαι από παιδί. Με έφερνε εδώ ο δικός μου πατέρας. Εδώ και χρόνια ζητάμε να αποκατασταθεί το Σεράφειο Κολυμβητήριο, να παραμείνουν το πάρκο και η παιδική χαρά, ανάσα σε μια περιοχή που ασφυκτιά, και να κατασκευαστεί επιτέλους μια πεζογέφυρα».

Το γεγονός ότι η παιδική χαρά γειτνιάζει με την οδό Πειραιώς είναι επιχείρημα για την απομάκρυνσή της, καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές πιστοποίησης που ορίστηκαν το 2009 - έναν μόλις χρόνο μετά τα εγκαίνια.

Οι κάτοικοι δεν καθησυχάζονται από τις δεσμεύσεις για μεταφορά της παιδικής χαράς.

«Πού προβλέπονται τα κονδύλια; Δεν έχουμε δει κάτι απτό. Εκεί που λένε ότι θα πάει υπάρχει μίνι γήπεδο. Εξάλλου εμείς δεν θέλουμε απλώς να μεταφερθούν κάποιες κούνιες, αλλά να μη γίνει το πάρκο πάρκινγκ», λέει ο Βασίλης Μανώλης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 62ου Γυμνασίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Αγγελόπουλο, αντιδήμαρχο κατασκευών, οι διαμαρτυρίες οφείλονται σε παραπληροφόρηση, ενώ αφήνει αιχμές για υποκινούμενες αντιδράσεις

«Η παιδική χαρά είχε μηδενική επισκεψιμότητα. Θα αποδώσουμε στους κατοίκους έναν χώρο με πολύ περισσότερο πράσινο από πριν».

«Η γειτονιά αποκτά ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι ανεκτίμητο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας το σύνολο του έργου που εκτείνεται σε 18,5 στρέμματα.

Η έκταση είναι κληροδότημα του Αλκιβιάδη Σεράφη, ομογενούς ευεργέτη.

Λαθρομετανάστη θα τον αποκαλούσαν ίσως κάποιοι σήμερα, αφού έφτασε κρυφά στις ΗΠΑ αρχές του 20ού αιώνα και έκανε τεράστια περιουσία.

Ορος της διαθήκης του, η κατασκευή λουτρών για να πλένονται δωρεάν οι Αθηναίοι.

Η πρωτοβουλία κατοίκων υποστηρίζει ότι οι εκθεσιακές και επιχειρηματικές χρήσεις είναι ασύμβατες με τους όρους του κληροδοτήματος, αλλά και με τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως «χώρου για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων» με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 866Δ/2005).

Επιπλέον επικαλούνται διάταγμα του 2004 (ΦΕΚ 76Α/2004) που ορίζει τις απαιτούμενες θέσεις πάρκινγκ ανάλογα με τη χρήση και το μέγεθος των κτιρίων.

Σύμφωνα με αυτό, το υπάρχον υπόγειο πάρκινγκ υπερκαλύπτει τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Φόβος πολλών κατοίκων είναι ότι οι θέσεις στάθμευσης που ετοιμάζονται εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το πάρκο στο μέλλον θα ενοικιάζονται στα νυχτομάγαζα που ορθώνονται γύρω - πολλά από τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια.

«Αυτό είναι αποκύημα επιστημονικής φαντασίας», διαψεύδει ο αντιδήμαρχος κατασκευών.

Νέα πορεία διαμαρτυρίας

Διαμαρτυρία για πάρκο στο Ρουφ

Οι κάτοικοι διοργανώνουν νέα πορεία το Σάββατο στις 11 το πρωί στο Ρουφ (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) σε αναμονή του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης πάντως διαβεβαιώνει ότι για τη χρήση των κτιρίων του Σεράφειου θα «ακολουθηθεί η καινοτόμος πρακτική που ακολουθήθηκε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, με συστηματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Προφανώς δεν αναφέρεται στην εκκένωση της κατάληψης της Δημοτικής Αγοράς από τα ΜΑΤ, τον Αύγουστο του 2012.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας