Ολα ανοιχτά για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

ellhnikos_xrysos_skoyries.jpg

Τα έργα της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2014 Τα έργα της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2014 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HELLAS GOLD

Είναι μια απόφαση - σταθμός για τους κατοίκους που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού η επικείμενη προσφυγή του υπουργείου Περιβάλλοντος στη διαιτησία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα αμφισβητήσει τον πυρήνα της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» με το ελληνικό Δημόσιο, αφού θα εκκινήσει τη διαδικασία με κυριότερο ερώτημα αν παραβιάζεται ο βασικότερος όρος της: η δυνατότητα της εταιρείας να παράγει χρυσό με τη μέθοδο flash smelting.

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η εταιρεία δεν μπορεί να παράξει χρυσό στην Ελλάδα, δεν θα φορολογείται εδώ κι επομένως δεν θα υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Μέχρι ώρας -και αντίθετα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις- η εταιρεία δεν έχει αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε επί της ουσίας αρχίσει τον Ιούλιο, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στην «Ελληνικός Χρυσός» την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο, αφού είχε εντοπίσει ανακριβή και ανακόλουθα στοιχεία.

Η εταιρεία όφειλε να απαντήσει εμπεριστατωμένα στη διοίκηση, να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Αντ’ αυτού προχώρησε σε αίτηση θεραπείας (ζητούσε δηλαδή από το υπουργείο να ακυρώσει την απόφασή του). Η αίτηση απορρίφθηκε κι η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ.

Από την πλευρά του το υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία της διαιτησίας, όπως προβλέπεται στη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων και τον κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ανάλογα με την απόφαση και το σκεπτικό της διαιτησίας, ανοίγονται διάφορες δυνατότητες: από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μέχρι την ακύρωσή της χωρίς την υποχρέωση να πληρωθούν ρήτρες.

«Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, με μια καθοριστική απόφαση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την υγεία των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι δίκαιος και δεν αργεί η στιγμή που θα δικαιωθεί πλήρως, αφού θα αποδειχθεί νικηφόρος».

Στο στόχαστρο ακόμη και οι ευρωβουλευτές

Στις 27/1 η εταιρεία απέστειλε επιστολή προς τους ευρωβουλευτές που πέτυχαν να μείνουν ανοικτές οι αναφορές Ευρωπαίων πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και να συνεχιστεί η διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης.

Η Ελληνικός Χρυσός επισείει τα... νόμιμα δικαιώματά της αφού ισχυρίζεται ότι «παντελώς αναιτιολόγητα κι άδικα προκαλούν σοβαρή ζημία στη φήμη της εταιρείας μας».

Στην επιστολή της «Ελληνικός Χρυσός» που ανέδειξε η efsyn.gr (31/1) απάντησε πρώτη η Κωνσταντίνα Κούνεβα, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«τι υπονοεί η εταιρεία, λέγοντας ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της; Την ποινικοποίηση ή τον εκβιασμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου που είναι η δουλειά της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου;».

Σε έντονο τόνο απάντησε και η Σοφία Σακοράφα υπογραμμίζοντας:

«Ο τρόπος που η ‘’Ελληνικός Χρυσός’’ αντιμετωπίζει ένα βουλευτή που έχει άποψη διαφορετική των συμφερόντων της είναι άκρως ενδεικτικός των εκφοβιστικών και απειλητικών μεθοδεύσεών της έναντι αυτού του κινήματος και των πολιτών που αντιστέκονται στη Χαλκιδική».