Νέο επεισόδιο ρύπανσης στα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

elefisna_rypansi_elpe.jpg

Ο καπνός είναι ορατός από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Ακόμη ένα σοβαρό, ρυπαντικό επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, καθώς πυκνοί καπνοί σκέπασαν την ευρύτερη περιοχή, ενώ πύρινες γλώσσες έβγαιναν από την καμινάδα του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσαερίων διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα μέσω της κοινής καμινάδας των ατμολεβήτων, ενώ εντονότατη φλόγα εμφανίστηκε στους πυρσούς.

Ο καπνός είναι ορατός από τη Μάνδρα Αττικής |

Το γεγονός, που προκάλεσε ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας και καταγράφηκε, ήταν ορατό σε μεγάλη απόσταση. Εντούτοις, η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων», αν και παραδέχεται το συμβάν, το αποδίδει σε «δυσλειτουργία του κυκλώματος παραγωγής» και ισχυρίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί περιστατικό ρύπανσης»!

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το νέο ρυπαντικό επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 8.45 το βράδυ και έληξε μετά τα μεσάνυχτα, ενώ αντίθετα η διοίκηση των ΕΛΠΕ ισχυρίζεται ότι διήρκεσε δύο ώρες, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης που το προκάλεσε. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμη ρυπαντικό περιστατικό που προστίθεται στα πολλά που έχουν συμβεί στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας και που αποδίδεται σε δυσλειτουργία στο, κατά τα λοιπά, πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Ευρώπης, με το τελευταίο επεισόδιο να έχει καταγραφεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015 (βλ. «Νέο ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας» - «Εφ.Συν.» 5/2).

Ακόμη και μέσα στην πόλη της Ελευσίνας ήταν ορατός ο καπνός |

Ερώτηση για το περιστατικό προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ απηύθυνε με χθεσινή επιστολή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Ελευσίνας στην οποία σημειώνει ότι «το βράδυ της Κυριακής παρατηρήθηκε από τον πυρσό της εγκατάστασης στην Ελευσίνα μεγάλη φλόγα, εντονότατη εκπομπή καπνού και εκκωφαντικός θόρυβος για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην επιστολή, αφού επισημαίνεται η ανησυχία των κατοίκων, ζητείται από την εταιρεία η αιτιολόγηση της δυσλειτουργίας και η αναφορά της για την πιθανή ρύπανση που αυτή προκάλεσε, ενώ ζητείται και επιτόπιος περιβαλλοντικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στην απαντητική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που κοινοποιείται στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας, δεν αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για «περιστατικό ρύπανσης», ενώ αναφέρεται ότι αυτή «η προσωρινή δυσλειτουργία δεν προκάλεσε καμιά μετρήσιμη επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας», επικαλούμενη τις καταγραφές του Περιβαλλοντικού Σταθμού του ίδιου του διυλιστηρίου, η αξιοπιστία των οποίων, όμως, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο αν έβγαιναν αυτόματα online στο Διαδίκτυο.

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που υπογράφεται από τον κ. Παύλο Ιωακειμίδη, διευθυντή Περιβάλλοντος και Ενέργειας Διυλιστηρίων Νότου:

«Στις 23/3/2015 και περί τις 21.30 σημειώθηκε δυσλειτουργία σε βάνα/αυτοματισμό του κυκλώματος παραγωγής και διαχείρισης αερίου καυσίμου του διυλιστηρίου. Ως αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, αέριο καύσιμο οδηγήθηκε προσωρινά προς τον πυρσό, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς λειτουργίας και όπως προβλέπει ο κανονισμός του διυλιστηρίου. Το προσωπικό του διυλιστηρίου εκτέλεσε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και προέβη στην αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος άμεσα, οπότε και εντός δύο ωρών η δυσλειτουργία του αυτοματισμού είχε αποκατασταθεί, το περιστατικό έλαβε τέλος.

Η προσωρινή αυτή δυσλειτουργία δεν προκάλεσε καμιά μετρήσιμη επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε κι από όλες τις καταγεγραμμένες μετρήσεις – συγκεντρώσεις παραμέτρων της ποιότητας της ατμόσφαιρας του Σταθμού Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας που επισυνάπτονται. Απολύτως αντίστοιχα δεδομένα έχουν δε καταγραφεί και στους γειτονικούς Σταθμούς Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας.

Σημειώνεται για μια ακόμη φορά ότι η διοχέτευση αερίων στον πυρσό για την ασφαλή καύση τους σε έκτακτη λειτουργία αποτελεί πρακτική σύμφωνη με τους Διεθνείς Κώδικες Σχεδιασμού, που εφαρμόζεται σε όλα τα διυλιστήρια παγκοσμίως. Ο πυρσός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους εξοπλισμού των διυλιστηρίων και η καύση σε αυτόν σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται “περιστατικό ρύπανσης”, αλλά αντίθετα είναι η συνήθης και ενδεδειγμένη ενέργεια σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Επιστολή για το νέο ρυπαντικό επεισόδιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έστειλε και η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS προς τις τέσσερις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και σε δύο της Περιφέρειας, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν. «Υπενθυμίζουμε ότι παρότι για πολλοστή φορά σας καταγγέλλεται παρόμοιο ρυπαντικό επεισόδιο και δυσλειτουργία στα ΕΛΠΕ ΒΕΕ δεν έχετε προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέπουν την επανάληψή του», αναφέρεται στην επιστολή.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από κατοίκους της περιοχής και δημοσιεύτηκαν στο site των «Φίλων της Φύσης»