Μάχη για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής

petrelaiokilitha-ripansi-thalassa.jpg

πετρελαιοκηλίδα Μέχρι Άγιο Κοσμά, Άλιμο και Γλυφάδα έφτασε η πετρελαιοκηλίδα | EUROKINISSI

Εντατικά συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.

Η κατάσταση είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πυκνό μαζούτ έχει εξαπλωθεί από τις ακτές της Σαλαμίνας ώς το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, την ώρα που τα συνεργεία απορρύπανσης έχουν να αντιμετωπίσουν κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που κινούνται υποβρυχίως λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.

Τα κύρια μέτωπα της ρύπανσης είναι το αρχικό Κυνόσουρα-Σελήνια Σαλαμίνας σε μια ακτίνα περίπου 1,5 χιλιομέτρου, όχι όμως συνεχόμενο, διάσπαρτο, και το δεύτερο στις ακτές της Αττικής από τη Φρεαττύδα μέχρι Άγιο Κοσμά, Άλιμο και Γλυφάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Ναυτιλίας, τόσο ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, έκαναν λόγο για άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, δίνοντας στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία. 

Από την πλευρά της, η εταιρεία Spanopoulos Group εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις ενέργειές της, από τη στιγμή που η πλοιοκτήτρια ανέθεσε τής ανέθεσε το έργο της αντιμετώπισης και του περιορισμού των συνεπειών του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον.

PDF iconΗ ανακοίνωση της Spanopoulos Group

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε γνωστό ότι το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου είχε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2017, πήρε βάσει νόμου, δίμηνη παράταση έως τις 27 Σεπτεμβρίου και είχε χορηγηθεί από την υπηρεσία επιθεώρησης εμπορικών πλοίων του υπουργείου. Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο:

επιθεώρηση πλοίου

επιθεώρηση πλοίου

Από την πλευρά η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ανακοίνωσε ότι «μετά τις συγκλονιστικές και αποκαλυπτικές καταγγελίες της που αφορούν την βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο αγκυροβόλιο του Πειραιά και την τεράστια οικολογική καταστροφή που αυτό το ατύχημα προκάλεσε από την Σαλαμίνα στον Πειραιά έως και τις ακτές της  Νότιας Αττικής, αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία που εδρεύει η ανωτέρω εταιρεία (Λεωφόρος Δημοκρατίας 57 Πέραμα) την Παρασκευή 15/9/2017 στις 12.30 το μεσημέρι».

PDF iconΗ ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ

Εξάλλου, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά, μετά τη βύθιση δεξαμενόπλοιου στην θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.

Π. Κουρουμπλής: «Λογοπαίγνιο τα περί παραίτησης»

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας επισκέφθηκε τις πληγείσες παράκτιες περιοχές του Πειραιά. Ο Π. Κουρουμπλής έκανε λόγο για σημαντική εικόνα βελτίωσης και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου προκειμένου να ελεγχθεί η πηγή της ρύπανσης.

Στην όλη επιχείρηση χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον πρόσθεσε ο υπουργός και εξήγησε: «Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν χημικά που ρίχνονται από αέρος με τα αεροπλάνα, ενώ εδώ χρησιμοποιούμε καλύτερης ποιότητας απορρυπαντικών προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ζημιάς».

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Παραδέχτηκε, παράλληλα, τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια «τέτοια μεγάλη επιχείρηση που δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση» και εκτίμησε ότι σε ένα διήμερο θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Περί παραίτησης

Όσο για τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο ότι έχει θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού την παραίτησή του, ο κ. Κουρουμπλής προέβη σε διευκρινιστική δήλωση: «Ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι' αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του».

Αιχμές κατά Μητσοτάκη

Γιγαντιαία χαρακτήρισε την προσπάθεια που γίνεται αυτήν τη στιγμή για την απορρύπανση της περιοχής, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας ότι για μια ακόμα φορά τον έπιασε αδιάβαστο.

«Ας μας πει ο περιβαλλοντολόγος κ. Μητσοτάκης πού και πώς καθυστερήσαμε», είπε, δίνοντας στη συνέχεια τις ώρες που έχουν καταγραφεί στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος από την ώρα του ναυαγίου και μετά.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, αυτό που τους προβληματίζει είναι η ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το πλοίο.

Στο Λιμενικό οι αρμοδιότητες της απορρύπανσης

Μετά τη δήμαρχο Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, που από την πρώτη μέρα είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» ότι η δημοτική αρχή Σαλαμίνας θα κινηθεί δικαστικά κατά παντός υπευθύνου, σήμερα την ίδια δήλωση έκανε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Το πρωί βρέθηκαν στο υπουργείο όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών που έχει πλήξει η πετρελαιοκηλίδα, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με επικεφαλής τον Π. Κουρουμπλή αλλά και η στρατιωτική με επικεφαλής τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, ενημέρωσαν τους δημάρχους για την κατάσταση, για τις ενέργειες που γίνονται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον συντονισμό των ενεργειών.

Επίσης έγινε γνωστό ότι πριν από λίγες ώρες ξεκίνησε και η απάντληση των περίπου 2.500 μετρικών τόνων καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε το Λιμενικό να είναι αυτό που θα επιλέγει πού θα πηγαίνουν τα συνεργεία για καθαρισμό -και όχι οι δήμαρχοι- προκειμένου να αποφευχθούν κάθε είδους πιέσεις και να δοθεί προτεραιότητα στις επείγουσες ανάγκες, όπως π.χ. ο Άγιος Κοσμάς που βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ήδη το Λιμενικό μέσω δορυφορικής εικόνας γνωρίζει ακριβώς την έκταση της πετρελαιοκηλίδας οπότε μπορεί να κινείται βάσει αυτής. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της εθελοντικής προσφοράς στους δήμους και αποφασίστηκε ότι οι εθελοντές και το προσωπικό των δήμων θα παίρνουν μέρος στην επιχείρηση καθαρισμού μόνο μετά από ειδική συνεννόηση με τα αρμόδια συνεργεία των εταιρειών και αφού προηγουμένως εφοδιάζονται με τον αναγκαίο εξοπλισμό, όπως ρουχισμό.

Τι λέει ο Ελληνικός Νηογνώμονας

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Το δεξαμενόπλοιο “Αγία Ζώνη ΙΙ” δεν έχει επιθεωρηθεί και δεν κατέχει οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον Ελληνικό Νηογνώμονα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται συγκεκριμένα: «Σχετικά με τη διασπορά ανυπόστατων φημών για το δεξαμενόπλοιο “Αγία Ζώνη ΙΙ”, η “Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.” ενημερώνει ότι το εν λόγω δεξαμενόπλοιο δεν έχει επιθεωρηθεί και δεν κατέχει οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον Ελληνικό Νηογνώμονα».

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με νέα ανακοίνωσή της σήμερα η εταιρία «Αγία Ζώνη ΙΙ Ν.Ε.» επανέρχεται σημειώνοντας:

«Όπως είναι γνωστό έχουμε δώσει εντολή στην εταιρεία ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ να εξαντλήσει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστεί η ρύπανση.

Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη όπως όλοι. Όμως το συμβάν είναι τραγικό και δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν. Οι δηλώσεις διαφόρων ‘’ειδικών και μη’’ περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης, ούτε στην διαλεύκανση της αλήθειας, που πρώτοι εμείς επιθυμούμε να αποκαλυφθεί αφού η οικονομική καταστροφή της εταιρείας μας εκ του συμβάντος είναι ανυπολόγιστη.

Αν και οι περιστάσεις δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις, οφείλουμε προς υπεράσπιση τουλάχιστον των εργαζομένων στην εταιρεία μας, να επαναλάβουμε ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ σχετικά με την αξιοπλοΐα του Δ/Ξ’’ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’’.

Όποιος έχει αποδείξεις για το αντίθετο, τις οποίες τόσα χρόνια δεν κατέθεσε πουθενά θα πρέπει να τις προσκομίσει τώρα ενώπιον των αρμόδιων αρχών, αντί να εμπαίζει δια της διασποράς ψευδών ειδήσεων πρώτα τις αρχές που είναι κατά νόμο υπεύθυνες για τους ελέγχους των πλοίων, την εταιρεία που υπέστη την ζημία και βεβαίως τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που υφίστανται τα αποτελέσματα του ναυαγίου».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας