Κουνάνε μαντίλι στην ΑΕΠΙ!

aepi.jpg

ΑΕΠΙ Οι εκδότες μουσικής, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι και η επίτροπος αναζητούν μια ρεαλιστική και υγιή λύση | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε μια ύστατη, πλην όμως εξαιρετικά καθυστερημένη προσπάθεια, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, διά της προέδρου του, κάλεσε τους εκδότες μουσικής σε συνάντηση διαμεσολάβησης για την ΑΕΠΙ. Η συνάντηση αυτή ζητήθηκε ίσως και εν όψει της ανανέωσης της θητείας του Εποπτικού Συμβουλίου και της συμπλήρωσής του και με εκπροσώπους των εκδοτών.

Θυμίζουμε ότι ήδη έχουν παραιτηθεί τα δύο μέλη που προέρχονται από το σωματείο «Ασμα», λόγω ουσιαστικών διαφωνιών και, κυρίως, μετά την άρνηση των υπολοίπων για σύγκληση γενικής συνέλευσης.

Δυστυχώς, τα πράγματα έχουν ήδη πάρει τη δραματική τροπή που περιγράψαμε στην «Εφ.Συν.» (20.1.2018, «Το φάλτσο ρεπερτόριο της ΑΕΠΙ»), οι περισσότεροι ξένοι δημιουργοί έχουν αποχωρήσει, ενώ τον περασμένο Ιούνιο η ΑΕΠΙ αποβλήθηκε από την CISAC (Διεθνής Συνομοσπονδία Εταιρειών Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων), λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της.

Χαρακτηριστική και εύγλωττη η απάντηση του δ.σ. των εκδοτών προς τον ΟΠΙ:

«Αξιότιμη κυρία Σταματούδη,

Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρωτοβουλία σας και την πρόσκληση της Ενωσής μας να συμμετάσχει [...]
Δυστυχώς, όμως, θεωρούμε πως η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε χρόνο που η ΑΕΠΙ έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί το όχημα για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Η εταιρεία, μετά από δεκαετίες κακοδιοίκησης, είναι βυθισμένη στα χρέη, ενώ η υπαίτια διοίκησή της αποδείχθηκε απρόθυμη να αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία αποκατάστασης των προβλημάτων που η ίδια δημιούργησε και θα είχε οδηγήσει ήδη την ΑΕΠΙ στη χρεοκοπία, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο διορισμός της προσωρινής επιτρόπου.
Η τελευταία κράτησε, όσο αυτό είναι δυνατόν, όρθιο τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΕΠΙ και κατόρθωσε με γενναίες πρωτοβουλίες, παρά τα άδεια ταμεία και τα προσκόμματα της διοίκησης, να πραγματοποιήσει μερικές έστω διανομές δικαιωμάτων προς τους δικαιούχους.
Η κατάσταση, όμως, αυτή δεν μπορεί να εξακολουθήσει. Η ΑΕΠΙ πλέον δεν μπορεί καν να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες, ενώ παράλληλα, ακόμα και σήμερα, εισπράττει χρήματα από χρήστες, που μετά βεβαιότητος δεν θα είναι σε θέση να διανείμει στους δικαιούχους.
Ηδη μεγάλοι ΟΣΔ του εξωτερικού έχουν καταγγείλει τις συμβάσεις τους, ενώ το ίδιο έχει πράξει και η πλειοψηφία των μελών της Ενωσής μας, με αποτέλεσμα η ΑΕΠΙ πλέον να στερείται μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου που εκπροσωπούσε στο παρελθόν.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η πορεία κατάρρευσης της ΑΕΠΙ είναι πλέον αδύνατον να αντιστραφεί, κάθε δε προσπάθεια εξυγίανσής της, ακόμα κι αν αρχικά στηριζόταν σε καλές προθέσεις, πλέον δείχνει να μην εξυπηρετεί κανέναν άλλο στόχο, παρά μόνον υστερόβουλες μεθοδεύσεις της διοίκησης για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των μελών της.
Εν όψει των παραπάνω, κρίνουμε ότι πλέον δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης αναφορικά με το θέμα της ΑΕΠΙ, έστω και με τη διαμεσολάβηση του ΟΠΙ, και ότι θα πρέπει οι δυνάμεις όλων να συγκεντρωθούν το ταχύτερο στη διαμόρφωση μιας νέας, υγιούς σελίδας για τη συλλογική διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα».

 Καθαρή λύση - καθαρή διέξοδος

Ολα τα σημάδια δείχνουν ποια είναι η μοναδική, ξεκάθαρη, διαφαινόμενη διέξοδος για τους πνευματικούς δημιουργούς που, χάρη στην ακριβοπληρωμένη ΑΕΠΙ και στους διαχειριστές της, έγιναν τελικά από δανειστές δανειζόμενοι, ενώ επιπλέον κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τα αδιανέμητα κεφάλαια και τα δικαιώματά τους.

Από την άλλη μεριά, το κράτος, εθελοτυφλώντας επί δεκαετίες, αδιαφόρησε ακόμα και για το πλούσιο αρχείο των δημιουργών, που είναι και δημόσια περιουσία, αδιαφόρησε για κάθε είδους έλεγχο στην κατασπατάληση πόρων από την εταιρεία της οικογένειας Ξανθόπουλου, δεν άκουγε παρά μεμονωμένα και αποσπασματικά τις φωνές των δημιουργών και των χρηστών μουσικής και δεν θορυβήθηκε ποτέ από τα παρεχόμενα τραπεζικά δάνεια που τροφοδοτούσαν τρύπες αλλά και τσέπες.

Οσοι εργαζόμενοι έχουμε περάσει αυτό το στάδιο -αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δημιουργοί δεν είναι εργαζόμενοι και απλώς τους οδήγησαν στην ίδια οριακή κατάσταση- γνωρίζουμε ότι, για να εξυγιανθεί μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, δεν αρκεί ούτε το κούρεμα στις απολαβές εργαζομένων και πιστωτών ούτε η όποια κρατική ενισχυτική ένεση ούτε η καθυστερημένη και αδιαφανής πρόθεση των μετόχων περί καλύτερης διαχείρισης.

Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος της ζημίας είναι είτε η γενναία αύξηση κεφαλαίου είτε η εισροή νέων κεφαλαίων, πράγμα που δεν υπάρχει σε κανέναν ορίζοντα για την ΑΕΠΙ. Επιπλέον, η ζημιά είναι τόσο μεγάλη, ώστε κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής που να πιστεύει ότι η υπόσχεση για μεταβίβαση απαξιωμένων μετοχών και η συνεργασία με εκείνους που προκάλεσαν τη συντριβή μιας εταιρείας είναι δυνατόν να στοχεύουν σε λύση, πλην της διαφαινόμενης πτώχευσης με ή χωρίς δόλο.

Εχοντας πλέον την πλήρη εικόνα και γνωρίζοντας ότι η κρατική επίτροπος διερεύνησε με εξαιρετική επιμέλεια όλα τα δεδομένα, η μόνη διαφαινόμενη υγιής και ξεκάθαρη λύση είναι η δημιουργία ενός νέου συνεταιριστικού φορέα συλλογικής διαχείρισης, σύμφωνα και με την πρόταση που έχουν ήδη εκφράσει στην «Εφ.Συν.» οι δημιουργοί των σωματείων Ασμα και Υπέρβαση. Μόνο με τον τρόπο αυτόν οι δημιουργοί αλλά και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κατοχυρώσουν στέρεα τα δικαιώματά τους.

Θα χρειαστεί ασφαλώς να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο, ίσως με την άμεση ίδρυση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού υπό την εποπτεία της επιτρόπου και του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα πάρει στα χέρια της όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΠΙ, όπως το αρχείο κ.λπ. Στη συνέχεια, να διαχωριστούν οι λογαριασμοί της ΑΕΠΙ και με πλήρη διαφάνεια να προχωρήσουν όλοι στο επόμενο βήμα δημιουργίας ενός νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Οσο για τους μετόχους της εταιρείας, διερευνώνται για επτά κακουργήματα και η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης.

ΔΗΜ. ΚΑΝ. - Α.Ψ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας