Κατά... συρροήν μάρτυρας

xrysi_avgi_diki.jpg

Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό Κατηγορούμενοι είναι ο Βασίλης Σιατούνης, μέλος τότε της Κεντρικής Επιτροπής της ναζιστικής οργάνωσης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα και ο Αθανάσιος Στράτος | EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της επίθεσης στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου στις 30/6/2008.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής.

Κατηγορούμενοι είναι ο Βασίλης Σιατούνης, μέλος τότε της Κεντρικής Επιτροπής της ναζιστικής οργάνωσης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με τον Μιχαλολιάκο το 2010, και ο Αθανάσιος Στράτος.

Οι δύο δράστες είχαν επιτεθεί με πτυσσόμενα μαχαίρια που είχαν πάνω τον αγκυλωτό σταυρό και με σκεπάρνι και μαχαίρωσαν τα δύο από τα τέσσερα άτομα που βρίσκονταν μέσα στον χώρο, όπου έκαναν μάθημα ισπανικών.

«Η Χρυσή Αυγή είχε τότε αναβαθμίσει τις επιθέσεις της σε στέκια και στη συνέχεια φτάσαμε στη δολοφονία του Σεχζάντ Λουκμάν στην ίδια περιοχή, στα Πετράλωνα, και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα», τόνισε από το βήμα του μάρτυρα ο Γ.Μ., στον οποίο οι χρυσαυγίτες πέταξαν μια καρέκλα στο κεφάλι, τον ψέκασαν με σπρέι πιπεριού και τον μαχαίρωσαν, με αποτέλεσμα να πάθει αιμορραγικό σοκ, να κινδυνέψει η ζωή του, να χρειαστεί εγχείρηση και 7 φιάλες αίμα στο νοσοκομείο και σήμερα να έχει μόνιμα προβλήματα στο ισχιακό νεύρο.

«Δεν υπήρξε καμία προσωπική αντιδικία με κανέναν. Δεν τους γνωρίζαμε. Επίθεση δεν δέχτηκα εγώ και άλλοι τρεις άνθρωποι, αλλά το στέκι “Αντίπνοια” ως πολιτικό εγχείρημα», συμπλήρωσε.

Διακοπή

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορητηρίου, η δίκη διεκόπη για τις 15/10, οπότε θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.

Σημειώνεται ότι, όπως εκφωνήθηκε από την έδρα, στους μάρτυρες που θα καταθέσουν βρίσκεται ο Σωκράτης Τσαντίρης.

Πρόκειται για τον ιδιώτη ιατροδικαστή που κατέθεσε τον Μάιο του 2014 ότι το μαχαίρωμα στον λαιμό μαθητή στο Παλαιό Φάληρο από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Αποστολόπουλο ήταν «επιφανειακό, αβαθές και δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση», επομένως ο δράστης δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Το ίδιο κατέθεσε και στο Εφετείο τον Ιούνιο του 2015. Κατέθεσε επίσης τον Μάρτιο του 2015 υπέρ του Κασιδιάρη στη δίκη για τα γρονθοκοπήματα στη Λιάνα Κανέλλη. Αυτή θα είναι η τρίτη υπόθεση που καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης χρυσαυγιτών.

•Υπενθυμίζεται ότι οι Σιατούνης και Στράτος έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών και 13 ετών και 6 μηνών, αντίστοιχα.