Κανένα διαλυτήριο στην Ελευσίνα με εντολή Δούρου

rena dourou_.jpg

H νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου Η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου | EUROKINISSI

Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας στο διαλυτήριο πλοίων στο Καλυμπάκι και διακόπτεται η λειτουργία εκείνου στη Βλύχα με δύο αποφάσεις της νέας περιφερειάρχη Αττικής. Είχαν προηγηθεί επιτόπιες έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών

Με δύο αποφάσεις, η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του ανενεργού εδώ και χρόνια διαλυτηρίου του Μπακόπουλου στο Καλυμπάκι στην Ελευσίνα και επέβαλε τη διακοπή λειτουργίας του διαλυτηρίου πλοίων της εταιρείας «Αφοί ΣΑΒΒΑ ΕΠΕ» στη Βλύχα.

Σε ό,τι αφορά το ανενεργό διαλυτήριο πλοίων του Μπακόπουλου στο Καλυμπάκι, υπενθυμίζεται ότι -όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 3/7/14- τον περασμένο Ιούνιο ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) είχε επιχειρήσει να οικειοποιηθεί την άδεια του πρώην διαλυτηρίου Μπακόπουλου, η οποία παρέμενε σε ισχύ, παρ' ότι το διαλυτήριο είχε παύσει τη λειτουργία του από τις αρχές του 2011, ώστε να επιτύχει την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός νέου διαλυτηρίου στο Καλυμπάκι, σε περιοχή που οι χρήσεις γης το απαγορεύουν. Μάλιστα, ο ΟΛΕ είχε αποπειραθεί να εγκαταστήσει νέο διαλυτήριο πλοίων στον χώρο του ανενεργού, με πρόσχημα την ανέλκυση των ναυαγίων του Κόλπου της Ελευσίνας.

Διπλή αυτοψία

Της απόφασης της περιφερειάρχη Αττικής είχαν προηγηθεί δύο αυτοψίες που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες περιφερειακές Αρχές (Διευθύνσεις Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος). Η έρευνα που επακολούθησε, αποκάλυψε ότι η δραστηριότητα που ασκείτο στο παρελθόν δεν έχει εγκρίσεις και πιστοποιητικά σε ισχύ. Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας έχει λήξει από το 2011, η άδεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας έχει ανακληθεί και η έγκριση παραχώρησης απλής χρήσης χώρου της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ελευσίνας έχει λήξει επίσης από το 2011. Εξάλλου, τον περασμένο Ιούλιο είχε προηγηθεί και ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε καταθέσει ο ΟΛΕ για την εγκατάσταση νέου διαλυτηρίου πλοίων στο Καλυμπάκι (βλ. «Εφ.Συν.», 11/7/14).

Για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του διαλυτηρίου Μπακόπουλου από την περιφερειάρχη λήφθηκε υπόψη και η σχετική αίτηση-καταγγελία της «Κίνησης Πολιτών ΕCOELEUSIS» τόσο προς την Περιφέρεια όσο και προς τη Δημοτική Αρχή Ελευσίνας με την οποία είχε ζητηθεί ο έλεγχος νομιμότητας της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αμφισβητήσει την ορθότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας, ενώ η Δημοτική Αρχή δεν προέβη σε καμία ανάλογη ενέργεια.

Διακοπή λειτουργίας

Επιπλέον, με απόφαση της νέας περιφερειάρχη και έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας στο διαλυτήριο πλοίων της εταιρείας «Αφοί ΣΑΒΒΑ ΕΠΕ» στη θέση Βλύχα, διότι -κατά παράβαση των όρων της άδειας λειτουργίας της- η εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη έγκριση παραχώρησης χρήσης χώρου της χερσαίας ζώνης λιμένα Ελευσίνας από τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας. Ετσι, η διακοπή λειτουργίας του διαλυτηρίου αποτελεί θετικό βήμα στην κατεύθυνση της οριστικής απομάκρυνσης αυτής της δραστηριότητας. Πλέον, απομένει να φανεί αν ο ΟΛΕ θα εγκρίνει πιθανή αίτηση της εταιρείας για εκ νέου παραχώρηση χερσαίας ζώνης για τη συνέχιση λειτουργίας του διαλυτηρίου, αλλά και αν ο Δήμος Ελευσίνας θα απαιτήσει από τον ΟΛΕ μέτρα εξυγίανσης της περιοχής, μη παραχωρώντας εκ νέου χερσαία ζώνη για τη συνέχιση λειτουργίας του διαλυτηρίου.