Η συμφωνία για τη Σούδα επεκτείνεται (;) στα πέντε χρόνια

kammenos-kosyfopedio.jpg

Επίσκεψη Πάνου Καμμένου στο Κοσσυφοπέδιο EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Στην ανανέωση της συμφωνίας για τη ναυτική βάση της Σούδας για πέντε χρόνια, αντί για έναν χρόνο, που γινόταν ώς τώρα, φαίνεται ότι προχωρά ολοταχώς η ελληνική κυβέρνηση, αφού χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή της Πρίστινα, αναφέρθηκε στην προετοιμασία της υπογραφής επέκτασης της συμφωνίας. 

Η πρώτη αναφορά για κάτι τέτοιο, εν είδει σχεδίου, είχε γίνει μετά την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις.

Οπως όμως προκύπτει από τη χθεσινή ομιλία του, οι συζητήσεις για την υπογραφή της νέας συμφωνίας έχουν προχωρήσει και βρισκόμαστε πολύ κοντά σε αυτή. 

Συγκεκριμένα κατά την ομιλία του στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης, το οποίο επισκέφτηκε για να ανταλλάξει ευχές εν όψει του Πάσχα, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τον τελευταίο χρόνο, τους τελευταίους μήνες και μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται λόγω της γεωπολιτικής θέσης αλλά και των εξελίξεων που έχουμε, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια. Η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η προετοιμασία για την υπογραφή μιας πολύ σημαντικής επέκτασης αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από ένα σε πέντε έτη, οι διμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, τις συμφωνίες με την Ιορδανία, τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και με τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής, καθιστούν την Ελλάδα μια γεωπολιτική δύναμη». 

Συνεχίζοντας, μάλιστα, στο ίδιο πνεύμα, προσέθεσε:

«Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου, αλλά ύστερα από πολλά χρόνια επανακτά σιγά σιγά έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία, απέναντι στον φονταμενταλισμό και απέναντι σε νέα φαινόμενα που βλέπουμε να αναπτύσσονται και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων». 

Εκτός από τα ανωτέρω ανέφερε ακόμη ότι η διάθεση προς πώληση μη επιχειρησιακού υλικού θα αποφέρει φέτος 80 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο για την ανέγερση σπιτιών για τους στρατιωτικούς αλλά και για την «αποκατάσταση» των στρατιωτικών, όπως προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το μισθολογικό τους.