Η κρίση έφερε κέρδη δισεκατομμυρίων στους Γερμανούς

germany-europe.jpg

Γερμανία-Ευρώπη Τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 300 μονάδες βάσης, λόγω της ελληνικής κρίσης | AP Photo/Markus Schreiber

Ευνοημένη από την ευρωπαϊκή κρίση βγαίνει η Γερμανία σύμφωνα με το ινστιτούτο «Leibniz». Το Βερολίνο έχει κερδίσει 100 δισ. ευρώ, επωφελούμενο από το χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μελέτη του Ινστιτούτου οικονομικών μελετών «Leibniz» που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο (AFP) εμφανίζει τη Γερμανία να έχει κερδίσει ποσό 100 δισ. ευρώ από το 2010 λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Βερολίνου, ο οποίος έχει επιτευχθεί από το 2014, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα οφέλη από την ελληνική κρίση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 300 μονάδες βάσης, λόγω της ελληνικής κρίσης, με αποτέλεσμα η Γερμανία να εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ την πενταετία 2010 – 2015.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως και τα ομόλογα άλλων χωρών -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Ολλανδίας- ωφελήθηκαν επίσης, αλλά «σε πολύ μικρότερο βαθμό».

Το μερίδιο της Γερμανίας στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του νέου δανείου, αγγίζει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το Ινστιτούτο.

«Ακόμη και αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε ένα σεντ, το γερμανικό δημόσιο ταμείο έχει επωφεληθεί οικονομικά από την κρίση», αναφέρει το δημοσίευμα.