Η κοινωνική οικονομία ανοίγεται στην κοινωνία

Η 1η Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Θα διεξαχθεί στις 1-3 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της αν. υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, αρμόδιας για την Κ.ΑΛ.Ο. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διοργάνωση καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας συναντώνται σε αυτή την έκθεση 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, παρουσιάζοντας προϊόντα και υπηρεσίες που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. 

Σημαντική συμβολή σε αυτή την εξέλιξη έχει το νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν.4430/2016: Μετά την ισχύ του κάθε μήνα δημιουργούνται κατά μέσο όρο 40 νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα, ενώ συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 390 αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο.

Οπως έδειξε δε η χαρτογράφηση που πραγματοποίησε η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο. του υπουργείου Εργασίας, αυτοί οι φορείς δραστηριοποιούνται δυναμικά σε 13 τομείς, μεταξύ των οποίων η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η υγεία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, το περιβάλλον κ.ά. 

«Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, μέσα από τη διεύρυνση εγχειρημάτων της Κ.ΑΛ.Ο. σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η αν. υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου.

«Από την πρώτη μέρα υποστηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας. Με τον νόμο 4430/2016, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, δημιουργήσαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που ανοίγει την Κοινωνική Οικονομία σε όλους. Ο νέος νόμος, ως αποτέλεσμα εντατικής και συνεχούς διαβούλευσης με τα εγχειρήματα του πεδίου, εξορθολογίζει τη λειτουργία τους και δημιουργεί το γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Στις καινοτομίες το νέου νόμου συγκαταλέγεται η θεσμοθέτηση ως νομικού προσώπου του Συνεταιρισμού Εργαζομένων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζομένους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει τον βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία». 

Στη διάρκεια της Εκθεσης θα διεξαχθούν σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, workshops των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο. για την καλύτερη δικτύωσή τους, εργαστήρια για το πώς εκπονείται ένα business plan, πώς μπορεί να αποτυπωθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος, πώς οικοδομείται μια συνεργατική ομάδα ή ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν εξαγωγικό χαρακτήρα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των κοινωνικών εγχειρημάτων.

Τη δε Τετάρτη, 16.00-17.30 θα παρουσιαστεί η πρώτη ετήσια έκθεση για την Κ.ΑΛ.Ο. της Ειδικής Γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο., η οποία καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα και παρουσιάζει το όραμα του υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του οικοσυστήματός της στο διάστημα 2017-2023. 

«Στη δική μας αντίληψη, η Κ.ΑΛ.Ο. απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεν τη θεωρούμε περιφερειακή δραστηριότητα, αλλά έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας. Στόχος μας είναι η αύξηση του αριθμού των εγχειρημάτων της Κ.ΑΛ.Ο., η ανάπτυξή τους σε μια σειρά παραγωγικούς τομείς, ώστε να καταλάβουν ικανό μερίδιο της αγοράς, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οραματιζόμαστε η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία να γίνει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κατεύθυνση της ικανοποίησης κοινωνικών αναγκών με καινοτόμο τρόπο και έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο και την αειφόρο ανάπτυξη», εξηγεί η κ. Αντωνοπούλου καταλήγοντας:

«Στην 1η Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διοργανώνουμε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων θα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς που θα συστήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο ευρύτερο κοινό. Η δικτύωση των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας και η επαφή τους με εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δημιουργία περισσότερων φορέων και συνεταιριστικών σχημάτων». 

Η «Εφ.Συν.» στην 1η Εκθεση Κ.ΑΛ.Ο. 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» θα διαθέτει δικό της κεντρικό περίπτερο στην έκθεση, όπου μέλη του συνεταιρισμού μας, δημοσιογράφοι και φίλοι προσκεκλημένοι θα βρίσκονται στη διάρκεια όλης της ημέρας για να συζητήσουν με τους επισκέπτες.

Την Πέμπτη 2/11 στις 18.00-20.00, σε εκδήλωση που οργανώνει το υπουργείο Εργασίας με θέμα «Δέκα λεπτά κήρυγμα: οι Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. αυτοπαρουσιάζονται», η «Εφ.Συν.» θα μεταφέρει την εμπειρία του συνεταιριστικού της εγχειρήματος.

Τη δε Παρασκευή 3/11 στις 20.00–23.00 στην αίθουσα Δ10, η «Εφ.Συν.» σάς καλεί σε μια εκδήλωση για τα πέντε χρόνια κυκλοφορίας της πρώτης συνεταιριστικής εφημερίδας της Ελλάδας -ένα πραγματικό επίτευγμα στο θολό μιντιακό τοπίο της χώρας μας- για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις, τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της άλλης δημοσιογραφίας που είναι εφικτή. 

 Πληροφορίες 

1η Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας | 1-3 Νοεμβρίου | Ωρες έκθεσης: 11.00-23.00 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Πειραιώς 100, Γκάζι | FB event 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας