Η Ε.Ε. «κλείνει» τις Κυπριακές Αερογραμμές

aeroplana.jpg

Αεροπλάνα «Προσγειώνονται» τα αεροπλάνα της εταιρείας | Eurokinissi

Λευκωσία

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ανακοίνωσε τον άμεσο τερματισμό του πτητικού προγράμματος των Κυπριακών Αερογραμμών και αποφάσισε όπως προσφέρει εναλλακτικές διευθετήσεις σε όλους τους επιβάτες που έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια σε πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών.

Με την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές, η εταιρεία παύει να θεωρείται δρώσα οικονομική μονάδα και θα τερματίσει τη λειτουργία της, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον υπουργό Συγκοινωνιών Μάριο Δημητριάδη. Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την εξέλιξη αναμένεται η αφαίρεση της εμπορικής άδειας της εταιρείας από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση των εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται και το Ταμείο Προνοίας.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης  ανέφερε ότι είναι διασφαλισμένη η συνδεσιμότητα της χώρας από τις υφιστάμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι ξεκινούν άμεσα ενέργειες για την πιθανότητα δημιουργίας μιας νέας ιδιωτικής εταιρείας που θα φέρει το όνομα και το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της έδωσε εντολή στην Κύπρο να ανακτήσει ασυμβίβαστες ενισχύσεις από τις Κυπριακές Αερογραμμές. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο ενίσχυσης αναδιάρθρωσης ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ προς τον προβληματικό εθνικό αερομεταφορέα «Κυπριακές Αερογραμμές», προσέδωσε στην επιχείρηση αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων.

Ως εκ τούτου, οι Κυπριακές Αερογραμμές οφείλουν να επιστρέψουν όλες τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις που έλαβαν. Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν είχαν καμία πραγματική προοπτική να καταστούν βιώσιμες, χωρίς συνεχιζόμενη κρατική ενίσχυση.