Χιλιάδες φωνές εναντίον του ρατσισμού

sygkentrosi_kata_ratsismoy.jpg

Συγκέντρωση στην Αθήνα κατά του ρατσισμού Μεγάλα συλλαλητήρια κατά του φασισμού και της φτώχειας έγιναν το Σάββατο στην Αθήνα και σε αρκετές πόλεις | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με μεγάλη συμμετοχή στην Αθήνα και σε αρκετές πόλεις της χώρας έγιναν το Σάββατο πορείες ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τη φτώχεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οι συγκεντρωμένοι, που προέρχονταν από πλήθος συλλογικοτήτων, σωματείων, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητικούς συλλόγους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων, ζήτησαν την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, όπως και ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην πορεία της Αθήνας ήταν πρόσφυγες από τους περισσότερους καταυλισμούς της Αττικής και εκείνοι που φιλοξενούνται στην κατάληψη του «City Plaza», η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΔΕΔΥ, η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, η ΠΟΣΠΕΡΤ με χαρακτηριστικό πανό κατά της προβολής της Χρυσής Αυγής, η ΠΕΝΕΝ, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Βροντερό «παρών» έδωσαν και οι μεταναστευτικές κοινότητες, όπως του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Μπανγκλαντές και η αφρικανική, δείχνοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ζητώντας να μπει τέλος στις ρατσιστικές επιθέσεις.

Κατά του Τραμπ

Συγκέντρωση κατά φασισμού και της φτώχειας ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την Ομόνοια όπου αρκετοί ομιλητές χαρακτήρισαν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας «έγκλημα» και ζήτησαν να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα κατά της ισλαμοφοβίας.

Αρκετοί από τους ομιλητές στάθηκαν ακόμη στην ακραία ξενοφοβική στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που αποτελεί εφαλτήριο για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Στην πορεία, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000, ακούστηκαν συνθήματα όπως το «Open the borders!» (ανοίξτε τα σύνορα) και το «Αθήνα, Λονδίνο, Ρώμη, Βαρκελώνη, ανοίγουμε τα σύνορα, η πάλη μάς ενώνει».

Κατέληξε έξω από τη Βουλή και τα γραφεία της Ε.Ε., ενώ κάποιοι έριξαν κόκκινες μπογιές στη διπλανή πρεσβεία της Αυστρίας, διαμαρτυρόμενοι για την αντιπροσφυγική στάση της και το κλείσιμο των συνόρων.

Στη Μυτιλήνη

Ανάλογη κινητοποίηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων έγινε και στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι συγκεντρώσεις στα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης, όπου μετά τη σύναψη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Μυτιλήνη, το μεσημέρι του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα στην πλατεία Σαπφούς, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί πρόσφυγες από τη Μόρια και το Καρά Τεπέ, πραγματοποιώντας δυναμική πορεία προς το δημαρχείο και ζητώντας να κλείσει το καμπ της Μόριας, το οποίο αποκαλούσαν «φυλακή».

Και στη Χίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία με τη συμμετοχή προσφύγων, οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα και τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν.