«Φαντάζομαι πως οι εικόνες μου έχουν ήχο»

rokos.jpg

«Φαντάζομαι πως οι εικόνες μου έχουν ήχο» Ο Στέφανος Ρόκος επί το έργον

«Πειράζει» τη ζωγραφική εικόνα και αποτυπώνει ανησυχίες, την υπαρξιακή και κοινωνική αποδιοργάνωση. Τα πρόσωπα στα έργα του παραπέμπουν σε φιγούρες κόμικς και κινούνται σε ένα περιβάλλον με έντονα χρώματα, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, στοιχεία της φύσης (πουλιά, κομμάτια κορμών δέντρων) που αποδίδονται με εξαιρετικές λεπτομέρειες.

Ο ζωγραφικός κόσμος του Στέφανου Ρόκου θα παρουσιαστεί στη solo έκθεσή του στην Αμβέρσα (6-17 Οκτωβρίου) στην γκαλερί Museumstraat25, με τίτλο «Revert to Disarray in Antwerp».

Καλλιτέχνης της νέας γενιάς, με αρκετές εκθέσεις στο ενεργητικό του επί ελληνικού εδάφους, θα παρουσιάσει 20 έργα, πρόσφατα και νέα. Μεγάλων, κυρίως, διαστάσεων, με μικτές τεχνικές, ακριλικά, ακουαρέλες, μελάνια σε χαρτί και μουσαμά κι ένα ασπρόμαυρο δίπτυχο μόνο με μολύβι. Στο εξωτερικό, προηγήθηκε η ατομική έκθεσή του στον αντεργκράουντ χώρο «Neu Gallery» του Λονδίνου, με τον τίτλο «Revert to Disarray: Life After Horror & Romance» (2013).

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία όπως και τα μουσικά live shows που την πλαισίωσαν. Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του έργου του Στέφανου Ρόκου. Συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι που ξεκίνησε το 2010 στην γκαλερί «Αγκάθι».

«Chess» |

Η ατομική έκθεσή του τότε πλαισιώθηκε από το μουσικό live το οποίο παρουσίαζε το cd που μόλις είχε εκδώσει (Κορμοράνος) με τη συμμετοχή 18 συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ολοι αγαπημένοι του μουσικοί, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του κι έγραψαν από ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τη θεματική της έκθεσης «Horror & Romance on Another Planet».

• Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την γκαλερί Museumstraat25;

Η σχέση μου με το Βέλγιο και την Αμβέρσα είναι στενή και προσωπική για περισσότερο από 15 χρόνια. Είναι μια μικρή πόλη με εξαιρετικά δυναμική και πρωτοποριακή καλλιτεχνική σκηνή σε πολλές μορφές τέχνης - εικαστικά, μουσική, θέατρο, χορός.

«Morning» «Morning» |

Οι σχέσεις μου με τους Βέλγους καλλιτέχνες είναι επαγγελματικές και κυρίως φιλικές. Με τους ανθρώπους της Museumstraat25 ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή πριν από ένα έτος, στα εγκαίνια της έκθεσης του φίλου μου, του μουσικού και εικαστικού Stef Kamil Carlens. Με επισκέφθηκαν αργότερα στο εργαστήριό μου στην Αθήνα, είδαν τα έργα και κλείσαμε την έκθεση για τον Οκτώβριο.

• Τι έργα θα παρουσιάσετε;

Ο βασικός κορμός είναι ορισμένα από την τελευταία έκθεση στη «Neu Gallery» στο Λονδίνο. Μια επιλογή από έργα που δεν έχω παρουσιάσει ξανά και δύο καινούργια που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με την ατομική μου έκθεση στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο.

• Γιατί επιλέγετε τον τίτλο «Revert to Disarray in Antwerp»;

Είναι το τρίτο (και τελευταίο;) μέρος της ενότητας «Revert to Disarray / Επιστροφή στην Αποδιοργάνωση», την οποία ξεκίνησα να δουλεύω το 2010. Την ολοκλήρωσα και την παρουσίασα πρώτη φορά στην Art Athina το 2013, αργότερα στο Λονδίνο (Neu Gallery) και τώρα στην Αμβέρσα. Στα εγκαίνια, θα έχω ξανά την τιμή να φιλοξενήσω τη live solo performance του Stef Kamil Carlens (Zita Swoon Group, dEUS), ο οποίος είχε συμμετάσχει και στα live του Λονδίνου, μαζί με άλλους μουσικούς.

• Τι ρόλο παίζει η μουσική στη ζωή και στη δουλειά σας;

Η μουσική είναι μέρος της ζωής μου. Ακούω συνεχώς και με επηρεάζει στη δουλειά μου. Bρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη σχέση μουσικής και ζωγραφικής. Μου αρέσει να διατηρώ μια αυθόρμητη, σχεδόν αφελή σχέση, που στηρίζεται στο συναίσθημα και όχι στη γνώση, στην πραγματική μου αγάπη για κάτι που με επηρεάζει καθημερινά και βρίσκω τρόπο να το ταιριάζω με τη δουλειά μου. Με βοηθάει να συγκεντρώνομαι, να διαλέγω τα χρώματα και να ζωντανεύω τη γραμμή μου. Αισθάνομαι εκείνη τη στιγμή ότι ανοίγει το μυαλό μου. Μου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η εικόνα που φτιάχνω έχει ήχο.

• Τι σημαίνει για εσάς «αποδιοργάνωση»;

Τα τελευταία χρόνια ζω –προσωπικά, κοινωνικά και πολιτικά– εντονότερα από ποτέ την «αποδιοργάνωση». Συνεχίζει ολοένα και περισσότερο να πρωταγωνιστεί στη ζωή και τη ζωγραφική μου. Μεταλλάσσεται, μετονομάζεται, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει άλλοτε με ενοχλητικό και άλλοτε με συμπαθητικό τρόπο την καθημερινότητά μου. Αυτήν αποτύπωσα σχεδόν αβίαστα στα έργα μου.

«Landscape» «Landscape» |

• Πώς είναι για τον Ελληνα καλλιτέχνη να ζει και να εργάζεται στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης;

Δουλεύω όπως θα δούλευα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αλλά με περισσότερες έγνοιες, λιγότερες ευκαιρίες και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης απ’ ό,τι ενδεχομένως θα είχα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις που έχω επισκεφτεί.

• Τι θέλετε να πάρει το κοινό φεύγοντας από την έκθεσή σας;

Ελπίζω στη θετική ανταπόκριση των επισκεπτών. Τους ζητάω να αφιερώσουν λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω σε κάθε έργο, να διαβάσουν τους τίτλους και, αν το επιθυμούν, να απαντήσουν μόνοι τους στις ερωτήσεις που πιθανόν να μου έθεταν.

• Και από τις εκλογές, τι περιμένετε;

Τίποτα απολύτως πια. Δεν πιστεύω σε κανένα κόμμα. Περνάω περίοδο απογοήτευσης και πεσιμισμού. Θα προσπαθήσω να είμαι καλός πολίτης, καλός φίλος, επαγγελματίας και να κάνω πάρα πολλή υπομονή.