Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για νέους συνεταιρισμούς

coopstarter.png

Η νέα ηλεκτρονική πλατόφόρμα www.starter.coop www.starter.coop

ΓΙΑ ΚΑΛΟ
«Ξέρατε ότι υπάρχει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ανήκει και ελέγχεται δημοκρατικά από τα μέλη του και λειτουργεί προς όφελος της κοινότητας; Μα αυτό είναι ένας συνεταιρισμός». Με αυτή την εισαγωγή υποδέχεται τους χρήστες η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα CoopStarter (www.starter.coop) που μόλις εγκαινίασαν οι Συνεταιρισμοί Ευρώπης, με στόχο να βοηθήσει όσους και όσες ενδιαφέρονται να ιδρύσουν μια συνεταιριστική επιχείρηση.

Απευθύνεται κυρίως σε νέους που θέλουν να ξεκινήσουν start ups, παρέχοντάς τους πρακτικές πληροφορίες για το συνεταιριστικό μοντέλο και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στα μέλη του αλλά και στην κοινότητα, παρουσιάζοντας έναν αναλυτικό οδηγό με όλα τα στάδια της ίδρυσης ενός συνεταιρισμού και παραπέμποντας σε λίστα τοπικών «κόμβων» υποστήριξης στις διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα προβάλλει ιστορίες επιτυχημένων συνεταιρισμών από κάθε γωνιά της γηραιάς ηπείρου για να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους νέους Ευρωπαίους να επιλέξουν το συνεταιριστικό μοντέλο για την επιχείρησή τους.

Η πλατφόρμα αποτελεί καρπό του πρότζεκτ CoopStarter. Πρόκειται για μια συνεργασία 8 εταίρων ανά την Ευρώπη -ανάμεσά τους το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΑΠΑ) από την Ελλάδα-, που με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στοχεύει να καταστήσει το συνεταιριστικό μοντέλο ελκυστικό για τους νέους και να βοηθήσει όσους το επιλέξουν στα πρώτα τους βήματα.

Οι εθνικοί κόμβοι υποστήριξης στους οποίους παραπέμπει η πλατφόρμα είναι κέντρα ή δίκτυα ανάπτυξης συνεταιρισμών, τα οποία προσφέρουν επαγγελματική συμβουλευτική και καθοδήγηση ώστε να συμβάλουν στην επιτυχημένη προοπτική των νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων.