Επιτέλους, λύτρωση!

vavagiani.jpg

Μαίρη Βαβαγιάννη-Μαυρή Η Μαίρη Βαβαγιάννη-Μαυρή έξω από το δικαστήριο | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μεγάλη δικαίωση για την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαίρη Βαβαγιάννη-Μαυρή, η οποία αθωώθηκε χθες, εν μέσω χειροκροτημάτων, στη γεμάτη από αλληλέγγυο κόσμο αίθουσα του Ι΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Η αθωωτική απόφαση έρχεται έξι χρόνια μετά τη μήνυση του Κασιδιάρη εναντίον της και 9 χρόνια μετά την επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, κατά την οποία η καθηγήτρια υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Η κ. Βαβαγιάννη βρέθηκε χθες στο εδώλιο, κατηγορούμενη για «ψευδορκία» και «συκοφαντία», διότι τον Οκτώβριο του 2007 έπραξε το αυτονόητο. Κατέθεσε όλα όσα είδε σχετικά με το μαχαίρωμα του τότε διδακτορικού φοιτητή Κώστα Διαλυνά, ανάμεσα στα οποία και τον αριθμό του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Αργότερα η αστυνομία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το εταιρικό όχημα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τον Μάρτιο του 2010 υπέβαλε μήνυση εναντίον της καθηγήτριας.

«Μεγαλοψυχία»

Ο πρώτος λοιπόν που κλήθηκε στο βήμα του μάρτυρα δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον μηνυτή, ο οποίος σε μια επίδειξη όψιμης «μεγαλοψυχίας» δήλωσε ότι μετά τη δική του αθώωση (αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών, μέσα σε κλίμα χρυσαυγίτικης τρομοκρατίας) δεν επιθυμεί τη συνέχιση της ποινικής δίωξης σε βάρος της κ. Βαβαγιάννη.

Η κίνηση αυτή του Κασιδιάρη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια να αποφύγει το ενδεχόμενο ηθικής ανατροπής της δικής του αθώωσης από την απαλλαγή της καθηγήτριας.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Κώστας Διαλυνάς, ο οποίος περιέγραψε όλη την επίθεση και το μαχαίρωμα που δέχτηκε από την 5μελή ομάδα των χρυσαυγιτών, την οποία παρομοίασε με «συμμορία με ρόπαλα του μπέιζμπολ».

«Αργότερα τα μάθαμε ως τάγματα εφόδου», είπε και τόνισε ότι και μόνο η απόφαση της κ. Βαβαγιάννη να πράξει το χρέος της δημοσιοποιώντας όσα είδε αποδεικνύει την ποιότητά της.

Η απολογία της

Τον Κ. Διαλυνά διαδέχτηκαν στο βήμα του μάρτυρα πλήθος πανεπιστημιακοί κι έπειτα η ίδια η κ. Βαβαγιάννη, που κατά την απολογία της τόνισε ότι ώς τότε δεν είχε ποτέ ακούσει το όνομα του Κασιδιάρη, καθώς το 2007 η ναζιστική οργάνωση δεν υπήρχε στον πολιτικό χάρτη.

«Ο Κασιδιάρης μόλις έμαθε ότι υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας με μήνυσε για αντιπερισπασμό, κατά την πάγια τακτική των χρυσαυγιτών να κάνουν μηνύσεις», επισήμανε και εξήγησε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπέστη τον απόλυτο εξευτελισμό της προσωπικότητάς της.

«Εδώ συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία ο κόσμος της απρόκλητης, εγκληματικής, δολοφονικής βίας μέσα σε έναν χώρο ασύλου, εναντίον κάθε κατατρεγμένου, και από την άλλη μια γυναίκα που ως υπεύθυνος πολίτης δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη με όσα βλέπει και, δείχνοντας την ανθρωπιά της, θέλει να συμβάλει έμπρακτα στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συγκροτείται η αντικειμενική υπόσταση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνταν η κ. Βαβαγιάννη και αποφάσισε την αθώωσή της.