«Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν αυτό του αντιπάλου»

tsipras.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στον Alpha Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να... παίξει στην Εθνική της διαπλοκής που θα ήταν μια συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού

Πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών του, δεδομένων των εναλλακτικών που είχε ενώπιόν του, και έτοιμος να λογοδοτήσει στον λαό γι' αυτές, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε μάλιστα να μην επιθυμεί να επενδύσει στον εμφύλιο στην Αριστερά, αν και άφησε αιχμές κατά των πρώην συντρόφων του, ενώ εμφανίστηκε να κάνει αυτοκριτική για «αυταπάτες» που είχε αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και τις διαθέσεις τής απέναντι πλευράς.

«Είχα να αποφασίσω αν θα σηκωθώ να φύγω, όπως έλεγε η καρδιά μου, να γυρίσω πίσω και να με αποθεώνουν για κάποιες ώρες ως ήρωα. Αλλά μετά θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια κρίση, μια ιστορική οικονομική καταστροφή για ανθρώπους που είχαν αφήσει τον μόχθο τους στις ελληνικές τράπεζες».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε το «κρίσιμο δίλημμα» που είχε μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας στη 17ωρη διαπραγμάτευση.

«Πάλεψα όσο μπορούσα, τελικά καταλήξαμε σε μια σύγκρουση και σε έναν συμβιβασμό. Εχω τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη» συμπλήρωσε.

«Κάποιοι σύντροφοί μου έλεγαν για εναλλακτικό σχέδιο. Επρόκειτο για το σχέδιο του αντιπάλου» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι μετά το δημοψήφισμα «το “όχι” σε μια κακή συμφωνία το έκανα “ναι” σε μια συμφωνία, που έχει προβλήματα, αλλά και προοπτική». «Ισως κάποιοι θέλησαν να μας εκδικηθούν γι' αυτό το “όχι” με την εκδίωξή μας από το ευρώ» συμπλήρωσε, ενώ συγκρίνοντας την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή του νέου Μνημονίου με τα παλαιότερα είπε ότι «το 1o Μνημόνιο περιελάμβανε μέτρα 40 δισ. ή 17 δισ. ετησίως. Το 2o Μνημόνιο περιελάμβανε 25 δισ. μέτρα, ή 10 δισ. ετησίως. Η πρόταση Γιούνκερ προέβλεπε 8 δισ. μέτρα ή 5,3 δισ. ετησίως. Αυτό το Μνημόνιο περιλαμβάνει 10 δισ. μέτρα ή 2,9 δισ. ετησίως».

«Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι επαναστατική ούτε αριστερή πράξη», σημείωσε και συνέκρινε την Ευρώπη με ένα «υπερωκεάνιο που βρίσκεται σε λάθος πορεία, στο οποίο κάποιοι είναι στο κατάστρωμα και άλλοι στη λάντζα. Η σωστή επιλογή δεν είναι να πέσεις στη θάλασσα ή σε μια λέμβο, αλλά να προσπαθήσεις να αλλάξεις την πορεία του πλοίου».

Αναγνώρισε πάντως ότι «είχαμε υπερτιμήσει τη δύναμη του δίκιου, υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών».

Ζητείται απεγκλωβισμός

Σε έτερο σημείο της συνέντευξης επισήμανε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, ψάχνοντας όμως τον τρόπο απεγκλωβισμού από την επιτροπεία με αντισταθμιστικά».

Εθεσε μάλιστα ως στόχο της επόμενης κυβέρνησής του να χτυπηθούν η γραφειοκρατία, το πελατειακό κράτος, η φοροδιαφυγή, τα «μεγάλα ψάρια» της παραβατικότητας, η διαπλοκή και η διαφθορά.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για το μετεκλογικό τοπίο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία και απέρριψε τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Οταν μάλιστα ερωτήθηκε τι θα πράξει αν τα κόμματα αυτά συστήσουν μια «Εθνική Ελλάδος» απάντησε ότι θα είναι «η Εθνική της διαπλοκής».

Χαρακτήρισε πάντως «στενάχωρη εξέλιξη, αλλά όχι απροσδόκητη» την αποχώρηση των στελεχών που έφτιαξαν τη Λαϊκή Ενότητα. «Με στενοχωρεί περισσότερο η διάθεσή τους γι' αυτόν τον εμφύλιο στην Αριστερά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «την περίοδο του δημοψηφίσματος όλοι μαζί φοβόμασταν μη “σκάσει” μια τράπεζα και “έρθουν τα ελικόπτερα και μας πάρουν από το Μαξίμου”, όπως μου έλεγαν κάποιοι, που τώρα είναι στην απέναντι πλευρά».

Μίλησε για συμπεριφορές «έξω από το πλαίσιο της πολιτικής μου ηθικής» και πρόσθεσε με νόημα: «Οταν φέραμε τη συμφωνία στη Βουλή, δεν αποχώρησε κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εφυγαν από το κόμμα μόλις προκήρυξα εκλογές».

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας και τη συμπεριφορά μας».

Αναφορικά δε με τον Γιάνη Βαρουφάκη αποκάλυψε ότι του είχε εισηγηθεί να ρισκάρουμε την έξοδο από την ευρωζώνη με πιθανότητα 50% να υπαναχωρήσει η αντίπαλη πλευρά. «Εγώ δεν μπορούσα να ρισκάρω» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε πάντως ότι και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα για τον υπουργό Οικονομικών είπε ότι «αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία» και έκανε την αυτοκριτική του ότι «αδικήθηκε από τις δικές μου αρχικές επιλογές στο υπουργικό σχήμα».