Ενα «γεγονός εξόντωσης» (extinction event)

voreia_korea-kim.jpg

Πορτραίτο του Κιμ Γιονγκ Ιλ σε συγκέντρωση στην Πιονγιάνγκ υπέρ του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας (Ιανουάριος 2003) Πορτραίτο του Κιμ Γιονγκ Ιλ σε συγκέντρωση στην Πιονγιάνγκ υπέρ του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας (Ιανουάριος 2003) | AP Photo/Xinhua, Gong Yidong

Είκοσι έξι χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ φτάσαμε στα πρόθυρα ενός γεγονότος εξόντωσης, όπως ονομάστηκε μια σύγκρουση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας η οποία θα κατέληγε στη χρήση πυρηνικών όπλων. Θα ήταν μια σύγκρουση με εκατομμύρια νεκρούς και καταστροφές 4-5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τουλάχιστον. Ηδη τα παγκόσμια χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» για τη Β.Κορέα έχουν χάσει αξία 1 τρισ. 

Η Β. Κορέα είναι δημιούργημα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της διαίρεσης της ενιαίας υπό ιαπωνική κατοχή Κορέας σε σφαίρες επιρροής στη σύνοδο της Γιάλτας μεταξύ Στάλιν και Ρούσβελτ: Β. Κορέα - Κίνα:: Ανατολικό Μπλοκ και Νότια Κορέα - ΗΠΑ: Δυτικό Μπλοκ με όρια τον 38ο Παράλληλο. 

Η Β. Κορέα από την ίδρυσή της είχε πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο απέκρυπτε ως ειρηνικό με τον πρώτο αντιδραστήρα της. Από το 1982, όταν άρχισε την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα, άρχισαν και τα ερωτήματα για τους σκοπούς του. Το 1985 η Πιονγιάνγκ υπέγραψε τη συμφωνία για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών και το 1992 υπέγραψε συμφωνία για την επιθεώρηση του προγράμματός της από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). 

Τον Σεπτέμβριο του 1991 ο πρόεδρος Μπους ανακοινώνει την απόσυρση όλων των πυρηνικών όπλων σε διάφορες χώρες με αμερικανικές βάσεις. Ετσι αποσύρονται τα πυρηνικά από τη Ν. Κορέα. Τον Δεκέμβριο η Βόρεια και η Νότια Κορέα υπογράφουν σύμφωνο αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου. Το 1994 όμως η Βόρεια αποσύρεται από τη ΔΕΑΕ. 

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη διακοπή των πυρηνικών ερευνών και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων συνεχίζονται αδιάκοπα, με ενδιάμεσες συμφωνίες και επιβολή κυρώσεων εναλλάξ. Τον Ιανουάριο του 2003 η Πιονγιάνγκ αποσύρεται από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών προβάλλοντας λόγους εθνικής ασφάλειας. Το 2006 η Β. Κορέα κάνει υπόγεια δοκιμή μικρού πυρηνικού όπλου. 

Στη συνέχεια η Πιονγιάνγκ συνεχίζει τις δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με αποκορύφωμα τις πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων με υποτιθέμενη απόσταση βολής τη Δυτική ακτή των ΗΠΑ. 

Το χρονικό μας παρουσιάζει ανάγλυφα τη μέθοδο με την οποία η Β. Κορέα έφτασε στην κατοχή τέτοιων οπλικών συστημάτων. Διαπραγματεύσεις οι οποίες ουδέποτε έφταναν σε κάποιο αποτέλεσμα μια και υπήρχαν δύο τρόποι να απορροφήσουν τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ: η αρχή της αυτάρκειας, juche, και η βοήθεια της Κίνας. Το πρόβλημα ξεκίνησε ως προσπάθεια αποτροπής της απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Β. Κορέα και σήμερα κατέληξε στην προσπάθεια να αποπυρηνικοποιηθεί η χώρα αυτή. 

Η Β. Κορέα αποτελεί «ασπίδα» κατά της αμερικανικής επιρροής στα σύνορα της Κίνας. Είναι μια «νεκρή ζώνη» μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας - Ν.Κορέας, δύο από τους πλέον ουσιώδεις συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Ασία. 

Η ικανότητα της Πιονγιάνγκ να πλήξει με ατομικό όπλο τις ηπειρωτικές ΗΠΑ είναι προφανώς μια πρόκληση η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από μία στρατιωτική υπερδύναμη. Το πώς όμως θα καταφέρει να περιορίσει ή να εξαφανίσει αυτή την πρόκληση είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση διπλωματίας, οικονομικών πιέσεων και συνέπειας όλων αυτών σε βάθος χρόνου, πράγμα το οποίο δεν το επέτυχε τα 35 τελευταία χρόνια. 

Η κατάσταση σήμερα είναι μια νίκη της Β. Κορέας σε συνδυασμό με την πολιτική της Κίνας να κρατά σε απόσταση τους δύο συμμάχους των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν ως μια υπαρξιακή απειλή αλλά και μία πραγματική πρόκληση κατά της επιρροής και ισχύος τους στην Ανατολική Ασία. Δυστυχώς η Β. Κορέα κατάφερε με την ολιγωρία αλλά και την κοσμογονική οικονομική προσέγγιση ΗΠΑ - Κίνας να δημιουργήσει μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα σε στρατιωτικό επίπεδο, την οποία ουσιαστικά οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ελέγξουν. 

Ο δρόμος για την Πιονγιάνγκ περνάει όμως μέσα από το Πεκίνο και η Κίνα είναι μια πολύ μεγάλη οικονομία για να της επιβληθούν κυρώσεις εφόσον δεν πιέζει αποτελεσματικά τον άτακτο γείτονά της. 

Η Ν. Κορέα δεν έχει καμία διάθεση να υποστεί μια τεράστια καταστροφή για χάρη του αμερικανικού γοήτρου. Θα περιοριστεί σε προσπάθειες συνομιλιών και εξαγοράς της ειρήνης με το άκρως επιθετικό της έτερον ήμισυ. 

Η Ιαπωνία βλέπει μεγάλους κινδύνους στη στρατιωτική αναβάθμιση της Β. Κορέας και είναι πολύ πιθανόν να διαλέξει και αυτή τον δρόμο των πυρηνικών εξοπλισμών δημιουργώντας ένα επικίνδυνο πεδίο αντιπαράθεσης με την Κίνα. ΄ 

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι εγκλωβισμένος στις πράξεις και παραλείψεις των προκατόχων του. Μοιραία θα ακολουθήσει μια πολιτική ισορροπιών δίχως να εξαπολύσει κάποια προληπτική επίθεση. Αν όμως το καθεστώς της Β. Κορέας θελήσει να προβάλει την επιτυχία του σε μια επίδειξη δύναμης με εκτοξεύσεις διηπειρωτικών πυραύλων στο Γκουάμ ή κοντά στην Αλάσκα, τότε η απάντηση θα είναι άμεση και βέβαια. 

Στην πραγματικότητα, για να αποφευχθούν γεγονότα εξόντωσης, χρειαζόμαστε κάτι ανάλογο με το Συνέδριο της Βιέννης του 1815. Με αυτόν τον τρόπο οι μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Κίνα, E.E., Ρωσία, Ινδία θα μπορέσουν να προσδιορίσουν τις σφαίρες επιρροής τους και την εξάλειψη των πυρηνικών γενικά. Ο κόσμος όπου εύκολα πλέον διαδίδονται όπλα μαζικής καταστροφής είναι πολύ κοντά σε ένα γεγονός εξόντωσης. 

*συγγραφέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας