Εισαγγελείς υπεράνω του νόμου

geniko_nosokomeio_nikaias_peiraias.jpg

Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική «ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της» λένει οι γιατροί της Εύης Στατήρη | EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Εύη Στατήρη, σύντροφος του Γ. Τσάκαλου, καταδικασμένου για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ, είναι πλέον «ένα μάτσο κόκαλα» στο κρεβάτι του νοσοκομείου της Νίκαιας, ενώ η χθεσινή ιατρική γνωμάτευση είναι εξαιρετικά ανησυχητική:

«Η κατάστασή της έχει επιπλέον επιβαρυνθεί, διότι εδώ και δύο ημέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει. Σημειώνουμε ότι η κ. Στατήρη αρνείται χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών ενδοφλεβίως.

»Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της».

Τα πλέον ανησυχητικά όμως, πέρα φυσικά από τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή της προφυλακισμένης γυναίκας, είναι τα σημάδια μιας «πεισματάρας» και «εκδικητικής» μερίδας λειτουργών της Δικαιοσύνης:

1. Ενώ υπάρχει νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή (4322/2015), δηλαδή τη νομοθετική εξουσία, ορισμένοι δικαστές αρνούνται να τον εφαρμόσουν, ειδικά για κρατούμενους που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα με ιδεολογικοπολιτικά κίνητρα.

Εδώ εξαιρούνται φυσικά οι κατηγορούμενοι για τη Χρυσή Αυγή για τους οποίους (και σωστά) εφαρμόζονται οι νόμοι κατά γράμμα και μάλιστα με μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη επιείκεια: π.χ. το Δικαστικό Συμβούλιο αποφυλάκισε, πριν λήξει το 18μηνο, τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο νόμος λοιπόν προβλέπει ότι οι συγγενείς καταδικασμένων που έχουν προβεί σε αδικήματα ακριβώς λόγω της συγγένειας, αντί για προφυλάκιση, μπορούν να αποφυλακίζονται με όρους ή να κρατούνται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, ενώ η μητέρα του Γ. Τσάκαλου αποφυλακίστηκε με όρους πολύ σκληρότερους ακόμα και από δράστες σοβαρότατων κακουργημάτων, η σύντροφος του καταδικασμένου παραμένει μετά από επτά μήνες ακόμα στη φυλακή.

2. Εκείνο όμως που προσβάλλει περισσότερο το αίσθημα δικαίου του κάθε πολίτη είναι ότι το Δικαστικό Συμβούλιο δεν λαμβάνει καν υπόψη το γεγονός ότι ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας στην αρχική κρίση του θεώρησε ότι η Εύη Στατήρη μπορεί να αποφυλακιστεί χωρίς όρους, τη στιγμή που δεν προέκυπτε κάτι σοβαρό σε βάρος της.

Ο ίδιος επανήλθε δε στις 22/9, και αφού είχε κλείσει πλέον ο φάκελος της ανάκρισης, με πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών για πλήρη απαλλαγή τόσο της μητέρας όσο και της Εύης Στατήρη από τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας, αποδίδοντάς τους μόνο πλημμελήματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τη συγγένεια, π.χ. υπόθαλψη.

3. Μετά την ενημέρωση που ζητήσαμε από τον συνήγορό της, Φραγκίσκο Ραγκούση, πληροφορηθήκαμε ότι ήδη στο νέο Δικαστικό Συμβούλιο (τα Δικαστικά Συμβούλια αλλάζουν ετησίως και ήδη λειτουργούν από τις 29/9 με νέα σύνθεση) εκκρεμεί νέα αίτηση αποφυλάκισης συμπληρωμένη με τις ιατρικές γνωματεύσεις και την αθωωτική πρόταση του Δ. Ασπρογέρακα, ενώ το αίτημα των συνηγόρων είναι να εξεταστεί άμεσα και πριν από την ουσία της υπόθεσης, δεδομένου ότι κινδυνεύει η ζωή της Εύης Στατήρη.

Απάνθρωπο και άδικο

Με δυο λόγια λοιπόν, όσο κι αν κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί δεν συμφωνούν με τους νόμους ή δεν τους αρέσουν, πράγμα που είναι σεβαστό σε επίπεδο απόψεων, δεν γίνεται στο πρόσωπο μιας νέας γυναίκας και πολύ πιθανά εντελώς αθώας να εκφράζουν εμπράκτως την αντίθεσή τους με τον όποιο υπουργό ή τον όποιο νόμο.

Είναι απάνθρωπο, άδικο και εκθέτει το σύνολο των δικαστών στα μάτια των πολιτών και κυρίως των πλέον ευάλωτων που περιμένουν από τη Δικαιοσύνη ένα παράθυρο ανθρωπιάς.